DAGENS RECEPT 14-09-17
VARM POTATISSALLAD MED RÄDISOR
Potatissallad är bra mat och passar att servera tillsammans med det mesta. Här en variant med rädisor, som ger fin sprödhet och smak åt salladen.
4 portioner
Ca 1 kg färskpotatis
vatten, salt
1 bunt rädisor
Marinad:
2 dl vatten
½ dl ättiksprit
25 g smör eller margarin
1 liten lök i ringar
1 tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
1 tsk senap, gärna fransk
1 msk socker
Koka potatisen med skalen på i lättsaltat vatten ca 20 minuter. De ska nätt och jämnt vara genomkokta. Låt potatisen svalna av och skala den sedan.
Blanda alla ingredienserna till marinaden och koka den ca 10 minuter på svag värme. Skär potatisarna i skivor eller tärningar och lägg ned dem i marinaden. Låt det hela bli genomvarmt. Stäng av värmen och låt potatisen stå kvar på plattan tills marinaden trängt in, ca 5 minuter.
Ansa och skiva rädisorna. Blanda ned dem i potatisen strax före serveringen.
Ca 35 minuter att tillaga
Variation:
Rädisorna kan ersättas med andra grönsaker, t ex:
1 - 2 dl förvällda gröna ärter
eller
1 röd paprika, skuren i små tärningar
eller
200 g förvällda gröna bönor
Till alla alternativen passar det utmärkt att strö en handfull finhackad persilja eller gräslök över salladen.
Kom ihåg:
Använd helst små eller medelstora färska potatisar till salladen. Koka dem med skalen på, låt dem svalna något och skala dem sedan. Se till att potatisen inte kokar så länge att den blir helt mjuk, då blir det svårt att skära den i fina skivor.
Rädisor används mest som kryddgrönsak och till dekoration på smörgåsar och i sallader och soppor. Formen kan variera och vara klotrund till långsmal och färgen kan vara helröd till helvit. Vissa sorter är milda i smaken medan andra har en skarpt brännande smak.
Tips och idéer:
När du ändå kokar potatis till salladen så koka gärna litet extra. Förvara den kokta potatisen i kylskåp. Det är praktiskt att ha litet kokta potatisar i kylen att steka, värma på grillen eller använda som pålägg på smörgås tillsammans med klippt kryddgrönt.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar