fredag 12 september 2014

Dagens recept: Ingefärskyckling

DAGENS RECEPT 14-09-12


INGEFÄRSKYCKLING

En spännande och läcker rätt som du säkert kommer att laga flera gånger. Apelsinjuice, ingefära och vitlök i en fint avvägd kombination ger en härlig smak åt det milda kycklingköttet.

4 portioner

1 färsk eller fryst kyckling, ca 1,2 kg
50 g smör eller margarin
salt, peppar
vitlökspulver
malen ingefära
1 burk fryst apelsinjuice (finns ju
inte idag vad jag sett, ta vanlig)
1 buljongtärning
1 burk böngroddar eller motsvarande
mängd färska
3 dl vispgrädde
4 - 8 små kycklinglevrar


Dela kycklingen i 4 delar och torka av dem. Bryn matfettet i en stekpanna och bryn kycklingbitarna tills de fått vacker färg. Krydda med salt, peppar, vitlökspulver och ingefära. Var inte snål med ingefäran! Lägg över kycklingbitarna i en ugnssäker form med höga kanter.

Häll den outspädda juicen i stekpannan och tillsätt buljongtärningen. Vispa medan såsen kokar ihop några minuter. Häll juiceblandningen över kycklingen i formen och täck över med folie. Ställ formen på sval plats minst 4 timmar, gärna längre. Vänd bitarna några gånger under tiden.

Salta böngroddarna lätt och lägg dem mellan kycklingbitarna. Häll över grädden, täck formen igen och ställ in den i 175 graders ugn ca 45 minuter. Ta bort folien de sista 15 minuterna.

Strax innan rätten är klar fräser du snabbt upp kycklinglevrarna i litet matfett. Krydda dem med salt och peppar och lägg dem sedan som garnering på rätten.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 4 timmar att marinera
Ca 45 minuter i ugnen


Enklare:
Visst kan du använda färdiggrillad kyckling till den här rätten, men beräkna då 2 kycklingar för 4 portioner. Dra också av skinnet på färdiggrillade kycklingar innan du hettar upp bitarna, de kraftiga grillkryddorna som sitter i skinnet förstör annars rätten.

Billigare:
Både kycklinglever och böngroddar kan uteslutas. I stället kan du garnera med några apelsinskivor.

Festligare:
Extra piff åt anrättningen blir det om du vispar ur stekpannan med litet dessertvin sedan du stekt kycklinglevern. Häll skyn över rätten.

Kom ihåg:
Kycklinglever ska inte stekas till små svarta hårda klumpar, utan ska helst vara svagt rosafärgad inuti. Stek dem försiktigt, vänd dem helst endast en gång och rör inte i pannan, då riskerar du att de går sönder och mosar sig.

Tips och idéer:
Bästa resultatet får du om du använder färsk kyckling. Tyvärr kan det vara svårt att få tag på under vissa tider, särskilt om du som i detta fall vill ha en stor kyckling (80-talet! Bellas anm). Om du i stället köper fryst kyckling så låt den tina över natten i kylskåpet innan du tar fram den i rumstemperatur. Det anses allmänt att kött som får tina långsamt bevarar sin arom bättre.

Frys in:
Visst går det att frysa in kycklingen, men inte med den färdigstekta kycklinglevern eller böngroddarna. Vid uppvärmningen bör du först ta kycklingbitarna ur såsen och smaka av denna på nytt. En del av den fina kryddsmaken kan försvinna vid frysning. Förvaringstid ca 2 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar