DAGENS RECEPT 14-09-11
ÄPPELCHUTNEY MED CITRON
En chutney tillagad på äpplen, lök och citroner med goda kryddor är fint att ha i förrådet. Den kan serveras till rätter med ris men också till alla slags kötträtter.
Ca 1 l chutney
500 g citroner
250 g gul lök
500 g äpplen
2 klyftor vitlök
3 dl ättika, 12%
1 tsk paprika
1 tsk curry
1 tsk salt
250 - 300 g socker
1 dl russin
Tvätta citronerna under rinnande vatten. Skär dem i 4 bitar var och skär sedan bitarna i mycket tunna skivor tvärs över. Lägg citronskivorna i en kastrull. Skala och skär löken i mycket tunna skivor. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg lök, äpplen och pressad vitlök i kastrullen. Häll över ättika och tillsätt paprika, curry och salt. Koka under lock ca 15 minuter.
Tillsätt sockret och fortsätt koka utan lock ca 30 minuter. Lägg i russinen de sista 10 minuterna.
Häll upp den varma chutneyn på varma, väl rengjorda burkar eller glas. Skölj gärna burkarna med konserveringsmedel först. Bind över burkarna när chutneyn svalnat.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att koka
Variation:
Byt ut äpplena mot gula plommon. Tvätta dem och halvera och kärna ur dem. Skär dem i mindre bitar. Uteslut då russinen och tillsätt i stället 1 dl hackade, torkade aprikoser. Låt aprikoserna koka med från början. I övrigt som i receptet.
I stället för vanlig gul lök kan du använda schalottenlök. Skala löken och skär den i tunna båtar. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
Det bästa är att fylla chutneyn på små burkar eller glas à ca 2½ dl eller vad man beräknar gå åt per gång. Så snart locket tas av burken och chutneyn kommer i kontakt med luften blir den lätt missfärgad om den inte äts upp inom en rimlig tid. Ett litet glas ser också trevligare ut när det ställs direkt på bordet.
Det är viktigt att alla ingredienserna till chutneyn skärs i mycket tunna skivor. På så sätt blir de ordentligt kokta och mjuka.
Tips och idéer:
Marmelad, sylt och chutney är alltid välkomna gåvor. Om du dessutom gör några trevliga tygbitar att binda över burkarna med så är det ännu trevligare att ge bort några burkar. Klipp till ett runt stycke bomullstyg, ca 10 cm större än glaset i diameter. Fålla det runtom, om du tycker det. Bind det sedan över burken eller trä över en gummisnodd.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar