fredag 5 september 2014

Dagens recept: Risfylld paprika

DAGENS RECEPT 14-09-05


RISFYLLD PAPRIKA

Halverade paprikor som fylls med en god rissallad. Rissalladen innehåller både tomater och gröna oliver. Servera paprikorna som förrätt eller som tillbehör till kött. Också som ensamrätt räcker de till.

4 - 8 portioner

4 röda paprikor
salt
3 dl långkornigt ris
4½ dl vatten
3 - 4 mogna tomater
24 gröna oliver med pimiento

Marinad:
2 msk vinättika
6 msk vindruvsolja
2 msk chilisås
1 msk finhackad basilika
eller 1 tsk torkad
½ tsk salt
peppar


Halvera paprikorna och ta noga bort alla kärnor. Koka dem 6 - 8 minuter i lättsaltat vatten och låt dem sedan rinna av. Koka ris och vatten med salt (1 tsk) under tättslutande lock ca 15 minuter. Låt riset svalna något och häll sedan över det i en skål.

Vispa samman alla ingredienserna till marinaden och häll den över det varma riset. Rör om och låt riset kallna. Skålla och flå tomaterna. Ta bort kärnorna och skär dem i mycket små bitar. Blanda ned tomatbitarna i riset. Skär oliverna i bitar eller halvor och blanda ned dem i riset. Fördela risblandningen i paprikahalvorna.

Gott att servera med ett gott bröd som förrätt eller till grillat kött eller korv som middagsmål.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka ris


Annorlunda:
Tillred paprikorna och risfyllningen enligt receptet. Ställ paprikorna i en ugnssäker form och strö över riven ost. Gratinera i 225° ugn ca 10 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.

Snabbare:
Tillred paprikorna och risfyllningen enligt receptet. Häll sedan en färdigköpt marinad över det varma riset.

Variation:
Tillred paprikorna och risfyllningen som i receptet. Skär de förvällda paprikorna i små bitar och vänd ned dem i riset. Skär litet isbergssallad i strimlor och bottna med detta på ett serveringsfat. Lägg rissalladen ovanpå och strö gärna över litet finhackad persilja.

Kom ihåg:
Röd paprika har en mild och fin smak, medan grön paprika, som är den omogna, har litet kraftigare smak. Båda typerna blir naturligtvis mildare i smaken när de kokas i vatten. Var noga med att ta bort alla kärnor. De är ganska starka i smaken och kan förstöra rätten om de kommer med.

Pröva gärna råris i stället för vanligt ris. Råris är det naturliga, obehandlade riset och har brun färg. Det kallas ibland också för brunris.

Tips och idéer:
Om du får rester av kokt ris från en middag så blanda det, helst medan det är varmt, med litet olje-ättiksmarinad. Använd det sedan i en sallad. Blanda då det kalla riset med grönsaker i tärningar, rester av kött eller fisk skurna i bitar eller med musslor eller räkor. Om du vill kan du binda samman rissalladen med litet crème fraîche eller yoghurt.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar