torsdag 4 september 2014

Dagens recept: Ratatouille i lergryta

DAGENS RECEPT 14-09-04


RATATOUILLE I LERGRYTA

En fransk grönsaksgryta, ratatouille, lagad i lergryta är verkligen värd att prövas! Gör en större sats på en gång och frys in en del, så kan du bjuda på mångsidig mat mitt i vintern.

4 portioner

2 gula lökar
1 stor aubergine
1 zucchini
1 röd paprika
1 grön paprika
6 tomater eller 1 burk, 400 g
2 - 3 krossade vitlöksklyftor
2 tsk basilika
1 tsk salt
hackad persilja
½ dl vatten
½ dl olja eller 1 dl buljong


Börja med att blötlägga lergrytan med lock ca 15 minuter i kallt vatten.

Skala och skär löken i tunna ringar. Ansa och skär aubergine och zucchini i ca ½ cm tjocka skivor. Ansa och skär paprikorna i tunna strimlor. Doppa tomaterna i kokande vatten och dra sedan av skalet. Eller använd 1 burk tomater med spad (då kan du utesluta vattnet i receptet).

Lägg lök, aubergine, zucchini och paprika underst i den genomfuktade lergrytan och lägg övriga ingredienser och kryddor ovanpå. Häll i vatten och olja eller buljong och sätt på locket. Ställ grytan i kall ugn och sätt värmen på 200°. Låt grytan stå i ugnen ca 1½ timme. Ta ut grytan och låt den stå med locket på ca 15 minuter. Ta av locket och servera.

Gott att servera till kött- eller fiskrätter.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1½ timme i ugnen
Ca 15 minuter att eftersteka i grytan


Snabbare:
Du kan laga ratatouille i en vanlig gryta på spisen. Då blir den färdig snabbare, men konsistensen blir litet annorlunda.

Eller laga ratatouille i ugnen i en vanlig ugnsform eller en glasform med lock. Sätt formen i varm ugn och låt den stå inne ca 1 timme.

Annorlunda:
Du kan variera grönsakerna allt efter vad du har tillgång till. T ex strimlad morot, bönor, riven kålrot eller kålrabbi i bitar. Då blir det visserligen ingen riktig ratatouille, men ändå en mycket smaklig grönsaksrätt.

Eller tillsätt klickar av köttfärs, rökt skinka i tärningar, falukorv eller fläskkorv i skivor eller bitar. Låt alltsammans stå i ugnen tills grönsakerna är färdiga. Klipp över rikligt med persilja till serveringen. Bjud gärna kokt potatis eller stora, bakade potatisar till.

Kom ihåg:
Det är viktigt att lergrytan med lock får ligga i blöt i kallt vatten varje gång före användning. Idén med lergryta är att den porösa leran ska suga upp vatten, som sedan vid långsam uppvärmning i ugnen bildar ånga som håller maten saftig. Näringsämnena bevaras bra och smaken hålls kvar inne i grytan. Dessutom är det behändigt att laga allt i en gryta - det blir inte mycket disk och grytan är också trevlig att servera maten ur.

Tips och idéer:
Diska aldrig en oglaserad lergryta i diskmaskin. Diskmedlets starka lukt tränger in i leran och avger sedan smak åt maten. Skölj i stället ur lergrytan med varmt vatten och använd diskborste om så behövs. När du använt din lergryta ca 100 gånger är det dags att rengöra den ordentligt. Fyll den då med vatten, tillsätt litet oparfymerat diskmedel och ställ in det hela i 200° ugn ca 1 timme. Skölj noggrant och lufttorka.

Frys in:
Gör gärna dubbel sats ratatouille och frys in i burkar med tättslutande lock. Förvaringstid ca 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar