onsdag 3 september 2014

Dagens recept: Septembersallad

DAGENS RECEPT 14-09-03


SEPTEMBERSALLAD

Nu är grönsaksutbudet som störst och nypotatisen fin. Servera vår fina sallad till lunch eller som kvällsmål tillsammans med ett gott bröd och gärna också grillad kyckling eller korv.

4 portioner

6 - 8 medelstora kokta potatisar
1 grönsalladshuvud
1 knippa rädisor
2 bifftomater
½ grön gurka eller zucchini
½ röd paprika
hackad persilja
hackad dill
hackad gräslök

2 hårdkokta ägg
8 ansjovisfiléer

Dressing:
1 msk vinäger
3 msk olja
1 msk senap
1/4 tsk salt
1 tsk grönpeppar
1/4 tsk svartpeppar


Skiva den kokta, kalla potatisen. Ansa och skölj alla grönsakerna. Riv salladen i bitar, skiva rädisorna, skär tomaterna i bitar, strimla gurka eller zucchini och strimla paprikan. Lägg alla ingredienserna i en salladsskål och blanda försiktigt. Tillsätt rikligt med hackad persilja, dill och gräslök.

Blanda samman alla ingredienserna till dressingen och häll den över salladen. Blanda salladen försiktigt med hjälp av två gafflar. Garnera salladen med äggklyftor och lägg sedan en ansjovisfilé över varje äggklyfta.


Ca 20 minuter att tillaga


Annorlunda:
Tillsätt 1 skivad gul lök eller 1 finstrimlad purjolök till salladen. Grönsalladen kan då också bytas ut mot isbergssallad eller kinakål. I övrigt som i receptet.

Variation:
Skär några skivor formfranska i tärningar. Rosta/stek dem i torr stekpanna eller med litet matfett. Skaka stekpannan då och då så att de små krutongerna blir vackert bruna runt om. Låt brödet svalna och strö det sedan över salladen.

Kom ihåg:
Hela det stora sortimentet av salladsväxter hör alla till bladgrönsakerna. Egentligen heter växten sallat, men i dagligt tal säger man sallad med "d" på slutet.

Blanda gärna flera sorters sallad både i den här salladen och i andra sammanhang. Det finns många att välja bland, t ex vanlig huvudsallad = grönsallad, isbergssallad, endivesallad, romansallad eller escarolesallad.

Tips och idéer:
Smaksätt gärna dressingen med färska eller torkade örtkryddor. Använd alltid färska örtkryddor i större mängd än om du väljer torkade. Färska örter avger sin smak genast, medan torkade örter gärna kan ligga en tid i dressingen innan de ger smak.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar