DAGENS RECEPT 14-09-06
FYLLT BRÖD
Ett gott och lättlagat bröd med fyllning i stället för en vanlig varm smörgås. Skär brödet i skivor, men låt skivorna hänga ihop nedtill.
1 bröd, ca 14 skivor
1 formbröd, vitt eller mörkt
Fyllning:
500 g böckling
4 - 5 msk finhackad dill
ca 1 dl crème fraîche
10 gröna oliver
1 msk smält smör eller margarin
2 tsk körvel
1 dl riven ost
Skär brödet i skivor så att skivorna hänger ihop nedtill. Rensa böcklingen, bena ur den så noga som möjligt och dela den i mindre bitar. Lägg bitarna i en skål. Blanda ned finhackad dill, crème fraîche och hackade oliver i böcklingen i skålen. Blanda till en jämn smet. Bred tunt med böcklingsmet mellan brödskivorna. Pressa sedan samman brödet så att det håller ihop.
Gratinera brödet i 200° ugn ca 20 minuter eller tills det är genomvarmt, har fått frasig yta och fin färg.
Servera som kvällsmål med sallad eller som tilltugg till soppa.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter i ugnen
Enklare:
Använd färdig böcklingpastej till fyllningen. För ett formbröd behöver du 2 tuber böcklingpastej à 150 g som du rör smidig med crème fraîche eller gräddfil. I övrigt som i receptet.
Annorlunda:
Gör en leverpastejfyllning av ca 200 g leverpastej som du rör smidig med gräddfil, vispgrädde eller crème fraîche. Smaksätt med finhackad persilja, paprikapulver och litet salt. Gärna också litet vitlökspulver om du så vill. Fyll ett skivat grahamsbröd och följ i övrigt receptet.
Kom ihåg:
Om du vill göra i ordning brödet i förväg, så linda in det i folie och förvara det svalt tills det ska gratineras. Du kan ev värma brödet i folie, men öka då till 225° ugnsvärme.
Blanda gärna flera sorters ost när du river för att strö över brödet. Här kan du ta överblivna små bitar och även kantbitar som du kanske sparat i kylskåpet.
Tips och idéer:
Det behöver inte nödvändigtvis vara ett formbröd till det här fyllda brödet. Pröva någon gång med ett vanligt lantbröd, en sötsur limpa eller en kärnmjölkslimpa. Även mörkt bröd smakar fint med böcklingfyllning.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar