onsdag 23 juli 2014

Ugnsbakad skinka med frisk sallad

UGNSBAKAD SKINKA MED FRISK SALLAD

1 lättrimmad, benfri skinka
vatten

Griljering:
1 äggula
2 msk senap
2 msk socker
2 msk ströbröd
(för en skinka på 5 kg)

Sallad med druvor:
2 endiver eller isbergssallad
100 g vindruvor
3 mandariner
saft av 1 mandarin
3 msk olja
salt, vitpeppar


Skölj av skinkan, ta av ev nät, torka den och lägg den med svålen uppåt på ett galler över en långpanna. Gör ett kryss med skarp kniv i svålen och stick in stektermometern i den tjockaste delen. Sätt in skinkan i 125°. När termometern visar 77° är skinkan färdig - det tar ca 50 - 60 minuter/kg. Dra av svålen medan skinkan är varm.

Blanda senap och äggula och stryk detta över skinkans yta. Blanda ströbröd med socker och sikta det jämnt över skinkan. Griljera i 250° tills den är fint brunknaprig, ca 25 - 30 minuter. Ska den ätas varm så dröj med uppskärning ca 10 minuter eller litet mer.

Sallad: Strimla salladen och halvera druvorna. Peta ut kärnorna. Skär tunna skivor eller klyftor av väl putsade mandariner. Blanda en dressing av olja, mandarinsaft och kryddor och häll den över. Blanda salladen väl och servera genast.


Tid för tillagning:
Förberedelser för skinkan ca 20 minuter
Förberedelser för salladen ca 15 - 20 minuter
Tid i ugnen se recept


Från Hemmets Journals kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar