torsdag 17 juli 2014

Doftande, nykokt folietorsk

DOFTANDE, NYKOKT FOLIETORSK

4 personer

1 torsk på ca 1½ kg
2 tsk salt
1 citron
2 tomater
1 liten purjolök
1 lagerblad
4 - 5 vitpepparkorn
2 msk smör eller margarin


Rensa och skölj torsken. Skär den tvärs över ryggen i 2½ - 3 cm tjocka skivor. Gnid fiskbitarna med salt, både utvändigt och invändigt, och droppa över litet citronsaft. Lägg fiskskivorna på ett smörat, rejält tilltaget folieark.

Lägg en tomatskiva på varje fiskbit och strö över purjoringar, lagerblad, grovstötta vitpepparkorn och små smörklickar. Vik samman folien till ett paket så att den bildar ett tält, som är absolut tätt. Ingen saft får sippra ut. Placera paketet i en eldfast form eller långpanna och sätt in den i 200° ugn ca 30 minuter.

Öppna inte paketet förrän inne vid bordet, så att alla får njuta av doften från den ångande heta torsken. Skyn som bildats inne i foliepaketet serveras som sås. Extra citronklyftor och finklippt kryddgrönt kompletterar, liksom nykokt potatis.


Tillagningstid:
Förberedelser ca 15 minuter
Tid i ugnen 30 minuter


Från Hemmets Journals kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar