tisdag 22 juli 2014

Dagens recept: Vegetarisk moussaka

DAGENS RECEPT 14-07-22


VEGETARISK MOUSSAKA

Moussaka är en grekisk rätt som innehåller hackat kött och flera sorters grönsaker, som varvas i en eldfast form och täcks med ostsås. Vi har lagat en helt vegetarisk moussaka för omväxlings skull. Auberginen kan skivas på längden om du vill.

4 portioner

500 g aubergine
350 g zucchini
500 g champinjoner
1 stor gul lök
olja till stekning
salt, peppar
2 tsk maizena
1 burk skalade tomater, 400 g
2 vitlöksklyftor
1 tsk oregano

Ostsås:
30 g smör eller margarin
3 msk vetemjöl
ca 4 dl mjölk
2 äggulor
4 msk riven ost
salt, vitpeppar
2 äggvitor


Ansa och skiva aubergine, zucchini och svamp. Skala och hacka löken. Bryn aubergineskivorna i olja i en stekpanna och strö över salt och peppar. Lägg hälften av auberginen i en smord, eldfast form. Bryn därefter zucchini, svamp och lök i omgångar. Krydda med salt och peppar och lägg över alltsammans i formen.

Rör ut maizenan med litet av spadet från tomaterna. Häll redningen och tomaterna med resten av spadet i stekpannan. Koka upp. Krydda med salt, peppar, krossad vitlök och oregano. Dela ev tomaterna. Häll tomatblandningen i formen och täck med resten av aubergineskivorna. Täck formen med folie och ställ in den i 200° ca 15 minuter.

Gör såsen: Smält matfettet i en kastrull, vispa ned mjölet och späd med mjölk. Ta kastrullen från värmen. Vispa ned äggvitorna och osten och smaka av. Vispa äggvitorna hårt och vänd ned dem i såsen. Häll såsen i formen och ställ tillbaka den i ugnen ca 15 minuter. Servera genast.


Ca 45 minuter att förbereda
Ca 30 minuter i ugnen


Snabbare:
Använd färdigskivade frysta eller konserverade champinjoner. I övrigt som i receptet.

Billigare:
Uteslut svampen och ta i stället 4 - 5 kokta, skivade potatisar. Då behövs ingen maizenaredning, eftersom potatisen drar åt sig en hel del vätska.

Du kan också utesluta äggen i ostsåsen.

Kom ihåg:
Aubergine, zucchini och champinjoner ska alla stekas på ganska kraftig värme därför att de innehåller så mycket vätska, som först måste avdunsta innan de börjar ta färg.

Om du vill spara in litet på oljan till stekningen kan du salta aubergine- och zucchiniskivorna före stekningen. Låt dem ligga och dra med saltet ca 30 minuter. Torka sedan av dem före stekningen. På så sätt får du ut en hel del vätska ur grönsakerna och de suger åt sig mindre olja under stekningen.

Tips och idéer:
Om du ofta använder grönsaker och rotfrukter som ska skivas eller rivas kan det löna sig att köpa en råkostkvarn, antingen en elektrisk eller en manuell med flera olika skivor som kan skiftas ut efter lämplig grovlek.

En råkostkvarn/grönsakskvarn är en verkligt god hjälp i köket och kostar inte särskilt mycket.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar