söndag 20 juli 2014

Dagens recept: Tysk potatissallad

DAGENS RECEPT 14-07-20


TYSK POTATISSALLAD

En härlig, litet annorlunda potatissallad. Salladen ska vara varm som omväxling. Pröva den till grillkorven eller till grillad kyckling eller kött.

4 portioner

1 kg färsk potatis
vatten, salt
dill

Dressing:
1 dl buljong
4 msk matättika
6 msk olja
salt
grovmald eller krossad svartpeppar
2 äggulor
finhackad gräslök


Borsta, skölj och koka potatisen. Lägg den i kokande, lättsaltat vatten och dill. Skala den heta potatisen och skär den i skivor. Lägg skivorna i en skål.

Blanda buljong, ättika, olja och kryddor i en kastrull. Hetta upp blandningen och rör ned äggulorna och gräslöken. Häll dressingen över potatisen i skålen. Servera medan salladen ännu är varm.


Ca 25 minuter att tillaga


Annorlunda:
Dryga ut eller byt ut en del av potatisen mot förvälld rotselleri, skuren i tunna skivor eller tärningar.

Enklare:
Du kan förstås använda färskpotatis på burk eller djupfryst. Koka potatisen enligt anvisning på förpackningen. I övrigt enligt receptet.

Kom ihåg:
Passa på att koka litet extra potatis med skalen på när du kokar till salladen. Kall kokt potatis är bra att ha till hands. Gott att skiva och lägga på smörgås eller att steka eller värma i folie på grillen.

Färsk potatis blir bäst om den läggs ned i kokande vatten. Låt sedan potatisen koka upp snabbt. Minska värmen och koka potatisen mjuk.

Tips och idéer:
Potatisen har stor betydelse i vår kost. Potatisen är användbar i de mest skiftande maträtter. Att koka potatisen oskalad är det bästa sättet om man vill skydda den och inte förlora C-vitamin. Även smakmässigt är det bäst att koka med skalen på. Vitaminhalten växlar med årstiden. Färsk potatis har större halt vitamin C än den lagrade vinterpotatisen.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar