tisdag 1 juli 2014

Dagens recept: T-benstek med mandelbönor

DAGENS RECEPT 14-07-01


T-BENSTEK MED MANDELBÖNOR

Till en riktig festmiddag kring grillen väljer vi T-benstek. Ett verkligt gott tillbehör är de gröna bönorna med smörrostade mandelflagor. Servera dessutom en fyllig grönsallad med skivade kokta potatisar i.

4 portioner

4 skivor T-benstek, ca 1 kg
1 dl grillolja
ca 500 g små, tunna gröna bönor
vatten, salt
50 g smör eller margarin
50 g mandelflagor


Pensla köttet med grillolja och låt det ligga och dra en stund. Snoppa bönorna och skölj av dem med kallt vatten. Koka dem i lättsaltat vatten 5 - 10 minuter beroende på storlek. De ska fortfarande ha kvar sin spänst. Häll bort kokvattnet och lägg bönorna på ett fat och håll dem varma.

Lägg köttet på grillgallret och grilla det 5 - 7 minuter på varje sida, beroende på storlek. Bryn matfettet lätt i en stekpanna och rosta mandelflagorna tills de blir gyllene. Häll de nyrostade mandelflagorna och matfettet över bönorna och servera genast till köttet.

Gott att servera med en grönsallad med kokt potatis i.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 - 15 minuter att grilla


Snabbare:
Använd djupfrysta haricots verts i stället för färska. Koka dem enligt anvisningen på förpackningen. I övrigt som i receptet.

Variation:
Bönorna smakar också mycket gott tillsammans med hackade eller flisade hasselnötskärnor. I övrigt som i receptet.

Naturligtvis kan mandelbönorna serveras till annat grillat kött eller korv.

Kom ihåg:
Skivor på 2 - 6 cm av dubbelbiffens nedre del kallas T-ben. Tjockare bitar kallas Porterhouse. T-ben kan grillas eller stekas i ugn och tiden beror helt på tjockleken. På utegrill tar det som regel alltid något längre tid.

Det finns många olika grilloljor på marknaden. Naturligtvis kan du själv blanda din grillolja efter egen smak.

Så här års ska man försöka använda färska grönsaker i stället för frysta, det är en viss skillnad.

Tips och idéer:
I stället för att köpa färdig grillolja kan du blanda din egen grillolja. Ta t ex 1 dl matolja, 1 krossad vitlöksklyfta, 1 msk kinesisk soya, 1 msk vinäger och ½ tsk svartpeppar. Vispa eller skaka blandningen och pensla sedan kött eller fågel med blandningen före och under grillningen.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar