onsdag 2 juli 2014

Dagens recept: Skaldjurssallad

DAGENS RECEPT 14-07-02


SKALDJURSSALLAD

En fin festsallad att sätta fram till trädgårdsfesten. Servera såsen bredvid så att var och en får ta efter egen smak. Rostat bröd eller eller varma kuvertbröd och smör smakar fint till salladen.

4 portioner

1 isbergssalladshuvud
200 g färska champinjoner
1 burk musslor i vatten, 125 g
1 burk krabba, 220 g
200 g rensade räkor
2 hårdkokta ägg
3 små fasta tomater
ev 1 dl gröna ärter

Sås:
2 dl majonnäs
½ dl chilisås
1 msk sherry


Skölj och strimla salladen. Låt den rinna av ordentligt och lägg den som en bädd på ett stort fat. Ansa champinjonerna och skär dem i skivor. Häll av spadet från musslor och krabba. Skär de hårdkokta äggen i klyftor och skiva tomaterna.

Lägg upp alla salladsingredienserna i grupper på fatet eller blanda samman salladen försiktigt om du så vill.

Sås: Rör samman majonnäs och chilisås och smaksätt med sherry. Servera såsen separat.


Ca 20 minuter att tillaga


Billigare:
Uteslut sherryn i såsen, den smakar bra i alla fall. Eller ta litet klippt dill i såsen. Ersätt krabban med 1 burk tonfisk i olja, men tänk på att låta oljan rinna av tonfisken ordentligt först.

Festligare:
Komplettera salladen med 1 burk sparris i bitar eller med färskkokt sparris.

Kom ihåg:
Om du vill ha isbergssalladen riktigt krispig kan du skölja och strimla den och därefter svepa in den i en ren handduk. Låt den sedan ligga i kylen någon timme. De yttersta, grova bladen på isbergssallad kan strimlas och läggas i en soppa eller gryta.

Om du använder räkor som du själv skalar till salladen, så ta vara på räkskalen. Koka dem med dill och några lökskivor ca 10 minuter. Sila spadet och använd som stomme i en fiskgryta eller soppa. Spadet kan frysas in för kortare tid.

Tips och idéer:
Skaldjur och sommarvärme är en känslig kombination. Gör inte salladen förrän strax innan den ska serveras och låt den absolut inte stå framme i värmen! Vid minsta smak- eller luktförändring ska du kassera ev rester.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar