DAGENS RECEPT 14-07-03
KYCKLING MED MYNTA
En ny smakupplevelse blir det om du kryddar kycklingen med mynta, citronpeppar och soya. Annars är ju mynta en traditionell krydda till får- och lammkött, men pröva vår myntakyckling!
4 portioner
1 kyckling, ca 1,2 kg
2 tsk citronpeppar
1 tsk salt
saft av 1 citron
2 tsk torkad mynta
1½ dl köttbuljong
1 msk soya
saft av 1 apelsin
Sås:
4 dl steksky och vatten
½ dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
Tina ev fryst kyckling. torka av och dela kycklingen i 4 - 6 delar. Gnid kycklingbitarna med citronpeppar, salt, citron och mynta. Lägg dem i en ugnssäker form och stek i ugn, 200°, ca 25 minuter eller tills de fått fin färg.
Blanda samman buljong, soya och apelsinsaft. Häll blandningen i formen. Ös rätten några gånger medan den steker vidare - sammanlagd stektid ca 45 minuter. Sila över skyn i en tjockbottnad kastrull. Mät skymängden och späd med vatten till 4 dl. Blanda samman grädde och mjöl och häll redningen i kastrullen. Vispa hela tiden. Låt koka ca 5 minuter. Tillsätt mer salt och peppar om så önskas.
Häll såsen över kycklingköttet eller servera såsen separat.
Gott att servera med kokt eller brynt potatis, sallad och mintgelé.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att ugnssteka
Enklare:
Laga rätten på färdiga kycklingdelar, t ex lår och vingar. I stället för sås kan du späda skyn i formen och servera direkt ur formen.
Annorlunda:
Grilla kycklingbitarna på utegrillen. Krydda kycklingen som i receptet. Blanda sedan soya och apelsinsaft och pensla kycklingen med blandningen under grillningen.
Kom ihåg:
Mynta är en god krydda också till fågel. Du kan använda färsk eller torkad mynta. Om du använder färsk mynta får du ta dubbla mängden mot torkad mynta.
Du kan själv odla mynta i trädgården eller i blomlåda på balkongen.
Pröva också mynta i äppelgelé, äppelefterrätter och fruktsallader.
Det går att frysa in den här kycklingrätten, men den är ändå godast nylagad.
Tips och idéer:
Om du använder djupfryst kyckling kan du skära eller klippa den i bitar när den är halvtinad - det går litet lättare då. Använd kökssax, fågelsax eller en vass kniv. Det underlättar naturligtvis också om dina köksredskap är riktigt slipade och vassa.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar