fredag 4 juli 2014

Dagens recept: Hallonmousse

DAGENS RECEPT 14-07-04


HALLONMOUSSE

Detta är en verkligt lätt sommardessert - en fromage med mosade och riktigt finfördelade hallon. Desserten kan serveras i portionsglas och garneras med en klick grädde och gärna ett eller flera hela hallon.

6 - 8 portioner

150 g färska hallon
ca 1 dl florsocker
saft av ½ citron
3 blad gelatin
2½ dl vispgrädde

Garnering:
vispad grädde
några hela hallon


Rensa och skölj hallonen. Låt dem rinna av i en sil. Lägg dem därefter på en tallrik och mosa dem med en gaffel eller finfördela dem i en mixer. Lägg tillbaka hallonmoset i silen och mosa och pressa dem ytterligare. Blanda florsocker och citronsaft med hallonmoset. Smaka av och tillsätt litet mer citronsaft om blandningen verkar vara för söt.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 minuter. Krama ur gelatinet och smält det i vattenbad. Vispa ned gelatinet i bärmoset. Vispa grädden till hårt skum och vänd ned den i smeten.

Fördela bärmoset i portionsglas eller lägg allt moset i en stor skål. Ställ moussen i kylskåp ca 2 timmar eller tills den är riktigt stel. Garnera med vispad grädde och några färska hela bär.¨


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 2 timmar i kylskåp


Variation:
Du kan laga mousse på jordgubbar enligt samma recept. Men ta då gärna apelsinsaft i stället för citronsaft.

En annan variant är att använda hela björnbär i moussen tillsammans med hallon. Det ser festligt ut med de hela bären.

Kom ihåg:
Det är härligt med färska bär som vi kan få så här års. Men det är ändå festligt att laga någon dessert med bär. Som regel är det inte desserten i sig som är kaloririk utan den vispgrädde som ofta serveras till. Pröva att servera den här desserten med crème fraîche i stället för vispad grädde.

Tips och idéer:
Moussen kan fyllas i tomma, rengjorda yoghurtbägare, täckas med folie och frysas in. Det är bekvämt att ha till hands och plocka fram till t ex barnkalas eller liknande fester. Garnera gärna varje bägare med riven choklad och några färska bär till serveringen. Ta moussen ur frysen ett par timmar före serveringen.

Frys in:
Mousser och fromager av olika slag går utmärkt att frysa in. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


4 kommentarer:

  1. Going to make this..what is leaf gelatin??

    SvaraRadera
  2. Sounds delish..what is leaf gelatin?

    SvaraRadera
  3. Sandy, "leaf gelatin" is gelatin that comes in "sheets". I don't know if you remember way back when with all my recipes on the lists - I often wrote "gelatin sheets". I think that you in the U.S. mostly use powdered gelatin and I also think that 1 gelatin sheet or "leaf" equals 1½ teaspoon powdered gelatin. But I'm not altogether sure and will check it out for you. :-D

    SvaraRadera
  4. Now I've googled the powdered gelatin and it says that 1 teaspoon equals 2 gelatin sheets or "leaves". So please go ahead and make this lovely mousse! :-D

    SvaraRadera