lördag 5 juli 2014

Dagens recept: Crêpes med svamp

DAGENS RECEPT 14-07-05


CRÊPES MED SVAMP

Det kan löna sig att gå med öppna ögon ute i naturen. Har man tur kan man hitta vackert gula kantareller, och vilken svampvän kan motstå dem? Här föreslår vi crêpes med kantareller eller annan svamp.

8 - 10 crêpes

3 dl vatten
2 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
1½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl

Fyllning:
½ l färska kantareller eller annan svamp
1 gul lök
1 röd paprika
2 msk smör eller margarin
2 - 3 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk crème fraîche
1 tsk soya
salt, vitpeppar

riven ost


Blanda samman alla ingredienserna till smeten. Låt den stå och svälla en stund.

Rensa svampen och finhacka den. Smält litet av matfettet i en stekpanna, häll i svampen och låt den småkoka tills den mesta vätskan avdunstat. Skala och finhacka löken. Skölj, kärna ur och strimla eller tärna paprikan. Tillsätt lök och paprika i stekpannan. Tillsätt också resten av matfettet. Sjud tills löken är genomskinlig. Strö över mjöl, rör om och tillsätt grädden, litet i sänder. Rör ned mjölk och crème fraîche. Koka några minuter. Smaksätt med soya, salt och vitpeppar.

Stek crêpes eller pannkakor i lämplig storlek och lägg ca 2 msk fyllning på varje. Rulla ihop dem. Lägg rullarna i en smord, ugnssäker form och strö över riven ost. Gratinera i ugn, 200°, ca 15 minuter.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att gratinera


Enklare:
Använd fryst eller konserverad svamp till fyllningen. Det finns också färdiga stuvningar på burk att ta till.

Annorlunda:
Du kan använda en sorts svamp eller flera blandade. Du kan byta ut en del av svampen mot stekt, kryddad köttfärs eller litet kokt ris.

Kom ihåg:
Om du vill ha dina crêpes riktigt lätta och porösa kan du ta fler ägg och minska på mjölet. 1 ägg motsvarar ca ½ dl mjöl.

Fyllda crêpes är idealisk bjudmat eftersom rätten kan lagas i mycket god tid före serveringen eller frysas in.

Tips och idéer:
Skölj inte svamp i onödan, då de drar åt sig vätska. Försök i stället borsta bort smutsen och torka med hushållspapper. Använd den färska svampen i härliga stuvningar och soppor och vänta med att frysa in tills "färsksäsongen" börjar ta slut.

Frys in:
Fyllda crêpes går utmärkt att frysa in, men vänta med gratineringen till serveringen. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar