DAGENS RECEPT 14-07-06
KRYDDIGA GRILLSPJÄLL
Kryddiga spjäll som du grillar på utegrillen eller i ugnen. Kryddorna i grillsåsen kan varieras efter tycke och smak, men det ska vara litet "hett".
4 portioner
1½ kg revbensspjäll
Grillsås:
2 dl chilisås
½ dl finhackad gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk vinäger
2 msk olja
1 tsk senap
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk Worcestershiresås
ev några stänk tabasco
Gör i ordning grillen om du ska grilla utomhus.
Rör samman alla ingredienserna till grillsåsen och pensla spjället med den. Grilla köttet ca 15 minuter på varje sida, beroende på hur tjockt spjället är. Vänd det några gånger under grilltiden och pensla då och då med grillsåsen.
Skär upp spjället i bitar strax före serveringen.
Gott att servera med bakad potatis, sallad och/eller bröd. I stället för potatis kan du servera en god röra av tomat och majs (recept nedan).
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grilla
Annorlunda:
Servera det grillade spjället med en litet "het" röra gjord på tomater och majs. Så här gör du: Fräs 1 finhackad gul lök i litet matfett. Häll i 1 burk (400 g) krossade tomater med spad. Hacka 2 ansjovisfiléer och rör ned. Låt det hela koka några minuter. Häll i 1 burk (325 g) majskorn och ca ½ dl chilisås. Krydda med salt och svartpeppar och ev några stänk tabasco. Låt röran bli genomvarm och servera genast.
Billigare:
Naturligtvis kan du grilla t ex skivor av bogfläsk eller fläskben och pensla med vår grillsås. Avpassa grilltiden efter tjocklek på varan.
Kom ihåg:
Ju tunnare spjäll du grillar, desto längre från själva värmekällan ska de ligga. De hinner annars bli brända på ytan innan de är genomgrillade. Det är också praktiskt att snitta spjällen längs benen, men inte helt igenom, före grillningen. På så sätt tränger både värmen och den goda såsen bättre in i köttet.
Ha litet tålamod och vänta tills du fått en riktigt fin glödbädd på din utegrill. Det tar 15 - 20 minuter. I väntan på att grillningen ska börja kan du bjuda något gott att dricka eller också inleda måltiden med en sallad.
Tips och idéer:
Du behöver inte så många och inte så märkvärdiga redskap när du grillar utomhus. Men en ordentlig grillvante, en tång med långt skaft att vända grillvarorna med och en långskaftad pensel behövs. Ha också gärna en flaska med vatten till hands om det slår upp lågor från glödbädden under grillningen.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in revbensspjällen, råa eller grillade. Förpacka väl i tätt frysemballage. Råa spjäll kan förvaras något längre i frysen. Förvaringstid för grillade spjäll ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar