DAGENS RECEPT 14-07-21
SARDINFAT MED KESO
En idealisk, litet matig bjudsallad. Det ser väl trevligt ut med alla salladsingredienserna upplagda på ett stort fat? Dessutom är det här ingen dyr sallad.
4 portioner
1 isbergssalladshuvud
½ färsk gurka
4 - 5 tomater
2 - 4 hårdkokta ägg
2 burkar sardiner i olja
eller tomat à 225 g
1 burk keso, 200 g
Sås:
2 msk vinäger
2 msk senap
1 tsk socker
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 dl matolja
Skölj och strimla isbergssalladen. Linda gärna in den strimlade salladen i en handduk och lägg den i kylskåpet en stund. Då blir salladen extra krispig. Bred ut salladen över ett stort fat. Skölj och strimla gurkan och lägg den på salladsbladen.
Skölj och skiva tomaterna. Lägg också dem på fatet. Skala och skiva de hårdkokta äggen och lägg dem på fatet. Låt sardinerna rinna av och lägg dem på äggskivorna. Lägg keson i mitten på fatet.
Blanda samman alla ingredienserna till såsen och häll den över salladen strax före serveringen. Gott att servera med bröd, smör och öl.
Ca 20 minuter att tillaga
Annorlunda:
Det är inte så svårt att göra den här salladen annorlunda. Pröva som omväxling friséesallad i stället för isbergssallad. Strimlad purjolök eller tunna skivor av färsk lök passar också fint till det övriga. Du kan blanda finstrimlad purjolök eller klippt gräslök i keson.
Kom ihåg:
Sardiner gör man av skarpsill. Sillen läggs in i tomatsås eller olja. När locken satts på burkarna steriliseras de. Sardiner är därmed en helkonserv.
Importerade sardiner, t ex spanska och portugisiska, görs av en sill som heter sardin. Den fiskas i Medelhavet och Atlanten.
Om du inte använder alla sardinerna i burken, så lägg över resterna i burk med lock och förvara i kylskåpet.
Tips och idéer:
Om du använder små sardiner till den här salladen så kan du lägga dem hela på fatet. Stora sardiner bör rensas och delas på längden.
En sallad som denna kan förberedas i god tid före serveringen. Gör i ordning alla ingredienserna och förvara dem var för sig i kylskåp. Dressingen kan serveras separat om du så vill.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar