DAGENS RECEPT 14-07-19
PRIMÖRTALLRIK
Sommarens första skörd av grönsaker har en alldeles speciell arom - särskilt om du plockar dem i egen täppa. Behandla dem varligt och var noga med att inte koka dem för länge. Servera med en fin sås och njut!
4 portioner
8 små morötter
8 späda purjolökar eller salladslökar
200 g sockerärter
1 litet isbergssalladshuvud
1 litet blomkålshuvud
vatten, salt
Fluffig rosésås:
3 äggulor
2 msk vitt vin
150 g rumsvarmt smör
1 dl vispgrädde
vitpeppar
pressad citron
1 msk rosépeppar
Börja med såsen. Blanda äggulor och vin i en kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad (60°) och vispa kraftigt tills såsen börjar tjockna. Vispa ned smöret i små klickar. Om såsen skulle skära sig kan du tillsätta några msk kallt vatten och vispa kraftigt. Vispa grädden och rör ned den i såsen. Smaksätt med vitpeppar, citron och lätt krossad rosépeppar. Ställ såsen svalt tills grönsakerna är färdiga.
Ansa och skölj alla grönsakerna. Bryt blomkålen i buketter. Dela isbergssalladen i fyra klyftor. Lägg ned grönsakerna i kokande lättsaltat vatten. Salladsklyftorna behöver inte koka lika länge som de övriga grönsakerna.
Arrangera grönsakerna vackert på fyra varma tallrikar.
Ca 20 minuter att tillaga
Enklare:
Betydligt enklare men ändå mycket gott blir det om du ersätter såsen med 100 g mjukrört smör och serverar havssalt till i en liten skål att "nypa" ur.
Billigare:
Du kan ersätta någon grönsak med små mjälla färskpotatisar och några pyttesmå färska rödbetor.
Festligare:
Törs vi föreslå färsk sparris? Ett par stjälkar per portion räcker på den läckra primörtallriken.
Kom ihåg:
Späda, färska grönsaker är en färskvara, som snabbt förlorar både spänst och smak om de får ligga framme. Måste du spara dem från ena dagen till den andra så vät en handduk, krama ur den väl och rulla in grönsakerna i den. Förvara det hela i kylskåp.
Lägg ned grönsakerna i kokande, saltat vatten och koka inte för länge. Undvik att hålla kokta grönsaker varma för länge innan de serveras. Grönsakerna förlorar då näring, smak, lukt och konsistens.
Spara gärna kokspadet från grönsakerna och använd det i en sås eller soppa.
Tips och idéer:
Det finns flera bra sätt att koka grönsaker på. Du får ett mycket bra resultat om du ångkokar dem. Om det inte är några större mängder kan du lätt och enkelt ångkoka grönsaker i ett durkslag över en kastrull med kokande vatten. Lägg lock över och koka grönsakerna knappt mjuka.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar