DAGENS RECEPT 14-07-23
LÄTTSAM GRÖNSALLAD
Så här års finns det all anledning att servera en sallad vid varje måltid. Det finns en mängd olika sallader och grönsaker att välja bland, både nya och litet mer välkända sorter.
4 portioner
½ litet sommarkålhuvud
½ isbergssalladshuvud
½ friséesallad
1 liten zucchini
1 liten purjolök
6 cocktailtomater eller
små fasta tomater
Sås:
1 dl majonnäs
1 msk crème fraîche
1 msk gräddfil
1 dl filmjölk
1 msk citronsaft
2 msk finhackad gräslök
ev salt
Ansa och skölj kål och sallad. Låt rinna av ordentligt. Strimla kål och sallad och lägg det i en salladsskål. Skölj zucchini, purjolök och tomater. Strimla zucchini och purjo och skär tomaterna i klyftor. Lägg över alltsammans i salladsskålen och blanda salladen.
Blanda samman ingredienserna till såsen och häll den över salladen strax före serveringen. Gott att servera till stekt eller grillat kött och även till fiskrätter.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
I stället för tomater kan du välja rädisor i skivor eller röd paprika i tärningar eller tunna strimlor. Huvudsaken är att du tillsätter något rött till de gröna ingredienserna. På så sätt ser salladen mer aptitretande ut.
Såsen kan göras betydligt magrare genom att du utesluter majonnäsen och i stället ökar till 2 dl filmjölk.
Kom ihåg:
Skölj alltid färska grönsaker i rikligt med kallt vatten. Låt dem sedan rinna av ordentligt på handduk eller hushållspapper. Om de inte får rinna av späds såsen ut av vattnet som finns kvar och salladen blir vattnig och smaklös.
Friséesallad hör till de salladssorter som har en aning bitter smak. Den är finkrusig och bladen är något sträva. Pröva den!
Tips och idéer:
Om du har tillgång till mycket färska grönsaker kan du göra puré av dem. Koka dem i saltat vatten eller i buljong. Mosa eller passera sedan grönsakerna. En sats puré blir en fin stomme i en soppa. Purén kan också frysas in.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar