DAGENS RECEPT 14-07-17
KYCKLING PÅ GRILL
Det är trevligt och trivsamt att samlas kring grillen. Kyckling är ganska enkelt att grilla och något som uppskattas av de flesta. Servera med en blandad sallad - enklare kan det inte vara.
4 portioner
1 stor kyckling, ca 1,2 kg
eller motsvarande mängd kycklingdelar
Grillsås:
3 msk smält smör eller olja
1 msk finhackad gul lök
½ krm salt
½ krm svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk pressad citronsaft
1 tsk timjan
Djupfryst kyckling måste först tinas och torkas av. Dela kycklingen i mindre bitar.
Gör i ordning grillen om du ska grilla utomhus.
Rör ihop alla ingredienserna till grillsåsen och pensla kycklingbitarna med den. Låt dem ligga en stund. Grilla kycklingbitarna ca 10 minuter på varje sida. Vänd dem några gånger under grillningen och pensla då och då med grillsåsen.
Servera kycklingen riktigt nygrillad, gärna med tomatsallad, grillade tomater och/eller bröd.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att grilla
Annorlunda:
I stället för timjan i grillsåsen kan du ta curry, dragon eller paprikapulver. Om du vill kan du också blanda litet soya i grillsåsen.
Enklare:
Använd någon färdigköpt grillsås eller pensla kycklingen med litet smält smör kryddat med salt, peppar och soya.
Kom ihåg:
Det är alltid svårt att ange den exakta grilltiden. Tiden beror bl a på lufttemperatur, vindförhållanden samt storlek och tjocklek på grillvaran. Men som regel gäller att det tar ungefär lika lång tid att grilla som att steka på spisen - förutsatt att du har fått upp en bra glödbädd och att grillen står någorlunda i lä. Men givetvis har också avståndet till värmekällan stor betydelse och likaså hur genomstekt du vill ha det grillade.
Tips och idéer:
Rester av grillad eller stekt kyckling kan användas på många sätt. Först och främst precis som de är att ta med på utflykten till skogen eller stranden. För övrigt kan du hacka kycklingköttet och blanda i sallader, gratänger och omeletter.
Frys in:
Visst kan du frysa in grillad kyckling, men så god som nygrillad blir den inte sedan. Förvaringstid ca 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar