lördag 26 juli 2014

Dagens recept: Gravad strömming

DAGENS RECEPT 14-07-26


GRAVAD STRÖMMING

Gravad strömming eller sill i en kryddig sås serverad med nypotatis hör sommaren till. Om du vill kan du själv laga majonnäsen till såsen - det är enkelt och blir extra gott.

6 - 8 portioner

1 kg orensad strömming
eller 600 g färdiga filéer

Ättikslag:
8 dl kallt vatten
2 dl ättiksprit
1 msk salt
8 hela vitpepparkorn
1 knippa dill

Sås:
2 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 dl iskallt vatten
½ dl finklippt dill
½ dl finklippt persilja
½ dl finklippt gräslök
4 krossade vitlöksklyftor


Rensa, skölj och filéa den färska strömmingen eller använd färdiga filéer. Dra skinnet av fisken.

Blanda samman den kalla ättikslagen och häll den över strömmingsfiléerna. Ställ det hela svalt ca 1 dygn. Häll strömmingen i ett durkslag och låt den rinna av väl. Pressa ut så mycket vätska som möjligt.

Blanda samman majonnässåsen, som ska vara ganska tjock. Häll såsen över strömmingen i en burk eller kruka.

Gott att servera med färskpotatis, mörkt bröd och smör.


20 - 45 minuter att förbereda
Ca 1 dygn i kylskåp


Annorlunda:
Gör egen majonnäs och använd till såsen. Gör så här: Häll 1 äggula i en skål och blanda ned 2 - 3 tsk senap, litet salt och svartpeppar. Rör om. Tillsätt ca 2 dl matolja, först droppvis och sedan i en fin stråle, hela tiden under kraftig omrörning. Smaksätt majonnäsen med litet vinäger eller citronsaft. Majonnäsen blir ganska tjock men tunnas sedan ut när du blandar den med gräddfil och vatten till såsen.

Festligare:
Lägg de avrunna fiskfiléerna på ett serveringsfat. Häll såsen bredvid fisken eller servera den separat. Garnera fatet med kokta ägghalvor och mycket finklippt dill.

Kom ihåg:
Du kan vänta med att dra skinnet av strömmingen tills du tar den ur ättikslagen, men resultatet blir bättre om du gör det från början.

Majonnässåsen är god att servera också till rökt fisk, men då kan du utesluta vitlöken.

Gravad strömming kan förvaras på sval plats, helst i kylskåp, ca 1 vecka.

Tips och idéer:
Laga gärna dubbel sats av strömmingen när du ändå håller på. Dels är det väldigt gott och praktiskt att ha till hands för lätta sommarmåltider, dels kan du ge bort en burk strömming när du hälsar på vänner och bekanta.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar