DAGENS RECEPT 14-06-28
TOMATER TILL MATEN
Visst är potatis gott och nyttigt, men ibland vill man variera tillbehören. Dessa härliga tomater är nästan en liten måltid i sig. De kan ersätta både potatis och andra tillbehör vid en måltid.
4 portioner
4 bifftomater
1 dl skalad hirs
3 dl vatten
½ buljongtärning
1 tsk timjan
1 klyfta vitlök
1 dl rivet färskt vitt bröd
1 msk hackad persilja
1 dl olivolja
Skölj tomaterna och skär av ett lock på toppen. Ta ur inkråmet med en sked. Koka upp hirs, vatten, buljong och timjan och låt det koka ca 20 minuter. Rör ned inkråmet från tomaterna.
Blanda den pressade vitlöksklyftan med det rivna brödet, persiljan och oljan. Fördela hirset i tomaterna och toppa med brödsmeten. Gratinera i ugn, 225°, ca 15 minuter eller tills de fått vacker färg.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att gratinera
Annorlunda:
Hirset ger en spännande och ny smak åt denna rätt men kan givetvis ersättas av exempelvis råris eller vanligt långkornigt ris. Väljer du råris behöver du ca 3/4 dl torra risgryn, av vanligt ris ca ½ dl torra risgryn, som du kokar med ½ buljongtärning enligt tidsangivelse på paketet.
Billigare:
Vanligt ris blir billigare än hirs. Har du rester av kokt ris går det fint att använda. Krydda först upp det med litet örtsalt och helst en gnutta pulverbuljong.
Festligare:
Tycker du att det ser för mastigt ut med fyra stora tomater? Då kan du i stället välja 8 små fasta tomater.
Kom ihåg:
Bifftomater är mycket köttiga och har inte så mycket frön i förhållande till sin storlek som de vanliga små tomaterna. Byter du ut bifftomater mot vanliga tomater får du inte ta alltför mogna exemplar, utan de måste vara fasta.
Du kan också hacka "locken" från tomaterna och ta med i fyllningen.
Tomater är en grönsak som inte mår väl av att frysas.
Tips och idéer:
Dessa fullmatade tomater ersätter både potatis och sallad och serveras med fördel till en grillad köttbit eller en skiva stek.
Har du bråttom kan du också få goda varma tomater genom att halvera några fasta tomater, strö rejält med örtsalt på toppen och gratinera dem i ugn ca 10 minuter.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar