DAGENS RECEPT 14-06-29
FÄRSK POTATIS I DRAGONSÅS
Den färska potatisen är förstås bäst precis som den är - nykokt med dill. Men den inbjuder också till många variationer. Här är ett förslag där hel eller skivad färskpotatis blandas i en fin sås av äggula, grädde och dragon.
4 portioner
600 - 750 g färsk potatis
1 stor äggula
2 tsk maizena
ca 3 dl grädde
salt
3 - 4 msk hackad färsk dragon
eller 1 msk torkad
Skrapa potatisen och koka dem i lättsaltat vatten tills de är precis mjuka. Tiden beror på potatisarnas storlek. Vispa ihop äggula, maizena och litet av grädden till en redning i en tjockbottnad kastrull. Vispa ned resten av grädden och låt såsen bli genomvarm under vispning tills den tjocknar. Den ska inte koka.
Ta kastrullen från värmen och smaka av med salt och dragon. Lägg ned den nykokta potatisen, ev skivad, i såsen och tillsätt ev litet grädde. Värm upp rätten försiktigt om du inte tycker att den är varm nog.
Gott att servera till grillad eller stekt korv, kassler eller skinka.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Billigare:
Stuva potatisen i stället. Smält 30 g matfett i en gryta och vispa i 3 msk vetemjöl. Späd med 2 dl potatisvatten och ca 2 dl mjölk till en jämn stuvning. Låt den koka upp och koka några minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Blanda ned de kokta skivade potatisarna och 2 - 3 msk hackad persilja i stuvningen.
Variation:
Byt ut dragonen mot någon annan örtkrydda, t ex persilja, krasse, citronmeliss eller timjan. Eller ta en blandning av flera. Använd helst färska örtkryddor.
Rätten kan varieras och drygas ut med morötter. Ansa och skiva en bunt små morötter. Låt morotsskivorna koka med potatisen de sista 10 minuterna. Minska mängden potatis.
Kom ihåg:
När du kokar färsk potatis är det bäst att lägga ned potatisen i kokande vatten. Låt sedan potatisen hastigt koka upp, minska värmen och koka potatisen mjuk.
Dragon är en härlig örtkrydda, som blivit allt vanligare här hemma. Du kan själv odla dragon och eftersom den är flerårig har man glädje av den år efter år. Om du vill odla så se till att du får tag i den äkta franska dragonen som har en speciellt aromatisk doft och smak. Det finns också en rysk variant som egentligen inte smakar något alls.
Tips och idéer:
Koka gärna litet extra potatis när du ändå kokar till den här rätten. Kall kokt potatis är gott att skiva och lägga på smörgås tillsammans med klippt gräslök och/eller kaviar. Men kokt färskpotatis har mycket begränsad hållbarhet. Förvara den i kylskåp där den håller sig 1 - 2 dagar.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar