DAGENS RECEPT 14-06-01
RABARBERKALLSKÅL
Kallskålen lagas på rabarber och blir härligt frisk som dessert. Servera gärna med några skivade jordgubbar och ev en klick vispgrädde. Krossade skorpor eller müsli är också gott att lägga i soppan.
4 portioner
500 g rensad rabarber
4 dl vatten
3 msk socker
1½ tsk maizena
1 msk vaniljsocker
3 msk vatten
Till servering:
250 g färska jordgubbar
1 msk socker
ev 1½ dl vispgrädde
Skär den rensade rabarbern i 1 cm bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och socker och koka under lock ca 15 minuter. Blanda maizena, vaniljsocker och vatten i en liten skål. Häll redningen i rabarberkastrullen under vispning och låt det hela få ett uppkok, men sedan inte koka mer. Häll upp soppan i en skål och ställ den svalt.
Rensa och skölj jordgubbarna och skär dem i skivor. Lägg dem på en tallrik och strö över socker. Låt jordgubbarna stå och dra medan soppan svalnar.
Fördela soppan i fyra små efterrättsskålar. Lägg skivade jordgubbar över soppan. Vispa grädden hårt och fördela den i tallrikarna strax före serveringen eller servera grädden separat.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka
Variation:
Använd hallon i stället för jordgubbar som "fyllning". Rensa och skölj hallonen och fördela dem i tallrikarna med soppa. Servera gärna med crème fraîche i stället för vispad grädde.
Servera soppan utan vispgrädde och låt i stället var och en krossa små sockerskorpor i sin tallrik. Rostade havregryn eller müsli är också gott i soppan.
Kom ihåg:
Rabarber och jordgubbar är en fin kombination både i soppor och t ex marmelad. Rabarber är också gott som fyllning i mjuka kakor.
Tips och idéer:
När du snabbt vill kyla av en rätt kan du ställa den i kallt vatten, gärna också med istärningar eller de frysblock som används i kylväskor. Om du dessutom rör då och då i rätten som ska kylas, så går det ännu snabbare.
Frys in:
Det är inte lämpligt att frysa in den färdiga soppan, men rabarber ska du förstås frysa in för kommande behov. Frys rabarbern rå, skuren i bitar. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 10 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Den här underbara, fantastiska desserten har blivit en familjefavorit genom åren och saknas sällan på midsommaraftonens trivsamma bord. Den är frisk, syrlig, söt, somrig och helt oemotståndlig om man gillar jordgubbar och rabarber. Den får 5 av 5 möjliga och jag kan varmt rekommendera att ni testar den nu i sommar! /Bella
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar