GUBBMACKA
Lunch, vickning eller nattamat - här får herrarna sin favoritmacka! Snåla inte på ägg- och ansjovisröran, smörgåsen ska vara en riktig baddarmacka för en karl.
4 portioner
2 gula lökar
50 g smör eller margarin
3 hårdkokta ägg
1 msk senap, svensk typ
2 msk finklippt dill
1 msk hackad persilja
1 burk ansjovisfiléer, 125 g
8 skivor vitt formbröd
Garnering:
citron
dill
Skala och finhacka löken och fräs den i matfett i en stekpanna tills den blivit mjuk och genomskinlig. Skala de hårdkokta äggen och blanda dem med senap, dill och persilja. Rör ned blandningen i stekpannan. Häll av spadet från ansjovisen. Mosa filéerna och vänd ned dem i stekpannan.
Kantskär brödskivorna. Stek brödet gyllengult på båda sidor i litet matfett. Fördela gubbröran mellan brödskivorna. Garnera med en dillkvist och en klyfta citron på varje tallrik.
Ca 30 minuter att tillaga
Annorlunda:
Både annorlunda och litet ovanligt blir det om du fyller urholkad färsk gurka med ägg- och ansjovisröran i stället för att lägga den mellan brödskivor. Skala 2 färska gröna gurkor. Dela dem på längden. Skär dem i lämpliga bitar och skrapa ur kärnorna. Förväll gurkbitarna i lätt saltat vatten ca 5 minuter. Fyll gurkbitarna med röran, strö över litet riven ost och gratinera i 225° ca 10 minuter.
Kom ihåg:
Du kan rosta brödet i stället för att steka det i matfett. Du kan använda något annat kantskuret bröd, t ex grahamsbröd, och steka på samma sätt. Det gör ingenting om brödet är några dagar gammalt.
Om röran verkar vara för lös kan du binda den med några msk grädde eller crème fraîche.
Tips och idéer:
Om du vill göra smörgåsar till många på en gång, kan du lägga röran på landgångsbröd eller på bröd av typ Hönökaka. Strö rikligt med stark riven ost över röran och gratinera i 225° ugn ca 10 minuter. Skär upp i lämpliga bitar till serveringen.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar