DAGENS RECEPT 14-06-05
FRANSK KYCKLING
Doftande och frestande är denna kycklingrätt med smak av det franska köket. Rätten är också festlig och mycket lättlagad. Dessutom kan den lagas i god tid före serveringen.
4 portioner
1 kyckling, ca 1 kg
1 dl olja
2 skalade, hackade gula lökar
1 pressad vitlöksklyfta
2 gröna paprikor i tärningar
1½ dl torrt vitt vin
6 tomater i bitar
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 tsk oregano
salt, vitpeppar
Dela kycklingen i fyra delar och bryn dem i olja i en stekgryta tills kycklingbitarna får fin färg. Tillsätt lök, vitlök och paprika och rör om. Tillsätt vin, tomater, tomatpuré, lagerblad, oregano, salt och peppar.
Låt rätten småsjuda under lock ca 30 minuter eller tills kycklingköttet verkar mört. Smaka av med mer kryddor om så önskas.
Gott att servera med kokt ris, sallad och/eller bröd.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att sjuda
Enklare:
Den stressade kocken kan ta två färdiggrillade kycklingar i stället. Ta först bort allt skinn, dela dem i halvor och stek hastigt upp dem i den heta oljan. I övrigt enligt receptet. Men då räcker det att rätten sjuder ca 15 minuter.
Billigare:
Receptet kan lika väl göras på kokhöns. Förläng då koktiden till 1½ timme.
Festligare:
Byt ut matoljan mot olivolja. Det ger en extra god smak.
Kom ihåg:
Färsk kyckling ger bästa resultatet, men även fryst går fint om du tinar den långsamt. En gödkyckling väger vanligtvis runt kilot, väljer du i stället den mindre sorten, s k "grillkyckling", får du ta två, eftersom dessa i regel väger mycket mindre.
Tips och idéer:
Vitlök eller inte vitlök? Den som inte uppskattar denna krydda kan utesluta den, den som älskar vitlök kanske tar två klyftor! Visst blir vitlök allt vanligare i våra kök men fortfarande är det många som drar sig för att använda den. "Man vill ju inte lukta ..." Om du utesluter vitlöken så var mer generös med de övriga kryddorna. Pröva litet lökpulver eller paprikapulver.
Frys in:
Den franska kycklingen går mycket bra att frysa, men tiden är begränsad p g a att den är lagad med relativt mycket olja. Förvaringstid ca 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
FRANSK KYCKLING
Doftande och frestande är denna kycklingrätt med smak av det franska köket. Rätten är också festlig och mycket lättlagad. Dessutom kan den lagas i god tid före serveringen.
4 portioner
1 kyckling, ca 1 kg
1 dl olja
2 skalade, hackade gula lökar
1 pressad vitlöksklyfta
2 gröna paprikor i tärningar
1½ dl torrt vitt vin
6 tomater i bitar
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 tsk oregano
salt, vitpeppar
Dela kycklingen i fyra delar och bryn dem i olja i en stekgryta tills kycklingbitarna får fin färg. Tillsätt lök, vitlök och paprika och rör om. Tillsätt vin, tomater, tomatpuré, lagerblad, oregano, salt och peppar.
Låt rätten småsjuda under lock ca 30 minuter eller tills kycklingköttet verkar mört. Smaka av med mer kryddor om så önskas.
Gott att servera med kokt ris, sallad och/eller bröd.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att sjuda
Enklare:
Den stressade kocken kan ta två färdiggrillade kycklingar i stället. Ta först bort allt skinn, dela dem i halvor och stek hastigt upp dem i den heta oljan. I övrigt enligt receptet. Men då räcker det att rätten sjuder ca 15 minuter.
Billigare:
Receptet kan lika väl göras på kokhöns. Förläng då koktiden till 1½ timme.
Festligare:
Byt ut matoljan mot olivolja. Det ger en extra god smak.
Kom ihåg:
Färsk kyckling ger bästa resultatet, men även fryst går fint om du tinar den långsamt. En gödkyckling väger vanligtvis runt kilot, väljer du i stället den mindre sorten, s k "grillkyckling", får du ta två, eftersom dessa i regel väger mycket mindre.
Tips och idéer:
Vitlök eller inte vitlök? Den som inte uppskattar denna krydda kan utesluta den, den som älskar vitlök kanske tar två klyftor! Visst blir vitlök allt vanligare i våra kök men fortfarande är det många som drar sig för att använda den. "Man vill ju inte lukta ..." Om du utesluter vitlöken så var mer generös med de övriga kryddorna. Pröva litet lökpulver eller paprikapulver.
Frys in:
Den franska kycklingen går mycket bra att frysa, men tiden är begränsad p g a att den är lagad med relativt mycket olja. Förvaringstid ca 2 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar