torsdag 1 maj 2014

Torskgryta

TORSKGRYTA

Torsk är en användbar fisk som lämpar sig väl till grytor, soppor och gratänger. Här har vi gjort en enkel gryträtt med spännande smak av nejlikor, lagerblad, timjan och vitt vin.

4 portioner

1 kg torsk i skivor
några hela vitpepparkorn
4 hela nejlikor
1 lagerblad
1 liten kvist timjan
½ msk salt
½ dl vitt vin
1 burk tomater
½ citron i skivor

Gott att äta till:
Kokt pressad potatis.


Skölj fiskskivorna väl, putsa dem och lägg dem i en låg, vid kastrull. Krossa vitpepparkornen och nejlikorna och smula sönder lagerbladet och timjankvisten. Strö kryddorna och saltet över fisken och häll på vinet. Låt tomaterna rinna av och dela dem i mindre bitar. Tillsätt dem samt ca 1 dl av tomatspadet.

Lägg lock på kastrullen, sätt den över värmen. Låt fisken sjuda upp och sedan långsamt sjuda på svag värme 6 - 8 minuter eller tills fisken är vit, fast och genomkokt. Smaksätt ev med mer kryddor och garnera med citronskivorna.

Servera fisken genast, gärna direkt ur grytan.

Den här fiskgrytan kan man naturligtvis även laga på fiskfiléer, färska eller djupfrysta.

Tid för tillagning: Ca 45 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar