SVAMPLÅDA MED TOMAT
En svamplåda är en härlig rätt, bra att laga på hösten när man har tillgång till färsk svamp. Det går förstås också att göra rätten på konserverad svamp. Men välj då helst blandsvamp, som ger en fylligare smak.
4 portioner
1 l färsk rensad svamp eller
2 burkar konserverad blandsvamp
à ca 200 g
1 msk smör eller margarin
6 tomater
smör eller margarin till formen
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
3 ägg
½ msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
Gott att äta till:
Pain riche och sallad, men gärna
också bräckt skinka, korv eller
bacon.
Skär den färska svampen i bitar eller hacka den grovt. Låt ev konserverad svamp rinna av. Fräs svampen i litet matfett i en stekpanna på svag värme, tills all vätska försvunnit. Skölj tomaterna och skär dem i klyftor eller skivor.
Lägg svamp och tomat i en smord, ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Vispa samman ägg, mjöl, mjölk och grädde och häll blandningen över svamp och tomat i formen. Grädda i ugn vid 200° ca 30 minuter eller tills äggblandningen stelnat och fått fin färg. Servera genast.
Tid för tillagning: Ca 1 timme
varav ca 30 minuter i ugnen.
En svamplåda är en härlig rätt, bra att laga på hösten när man har tillgång till färsk svamp. Det går förstås också att göra rätten på konserverad svamp. Men välj då helst blandsvamp, som ger en fylligare smak.
4 portioner
1 l färsk rensad svamp eller
2 burkar konserverad blandsvamp
à ca 200 g
1 msk smör eller margarin
6 tomater
smör eller margarin till formen
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
3 ägg
½ msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
Gott att äta till:
Pain riche och sallad, men gärna
också bräckt skinka, korv eller
bacon.
Skär den färska svampen i bitar eller hacka den grovt. Låt ev konserverad svamp rinna av. Fräs svampen i litet matfett i en stekpanna på svag värme, tills all vätska försvunnit. Skölj tomaterna och skär dem i klyftor eller skivor.
Lägg svamp och tomat i en smord, ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Vispa samman ägg, mjöl, mjölk och grädde och häll blandningen över svamp och tomat i formen. Grädda i ugn vid 200° ca 30 minuter eller tills äggblandningen stelnat och fått fin färg. Servera genast.
Tid för tillagning: Ca 1 timme
varav ca 30 minuter i ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar