fredag 2 maj 2014

Sprödpanerad fiskfilé

SPRÖDPANERAD FISKFILÉ

Fisken blir saftig tack vare den läckra paneringen. Genom att ugnsbaka den drar den inte åt sig så mycket fett.

4 portioner

600 g fiskfilé av t ex spätta,
kolja eller torsk
1 msk flytande margarin
3/4 dl ströbröd
1/4 dl grahamsmjöl
½ tsk paprikapulver
½ tsk torkad eller färsk hackad timjan
+ till garnering
1/4 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 citron
1 äggvita
1 - 2 msk vatten


Sätt ugnen på 225°. Smörj ett bakplåtspapper eller en plåt lätt med margarin.

Blanda samman ströbröd, grahamsmjöl, paprikapulver, timjan, salt och peppar i en djup tallrik. Riv skalet av halva citronen och blanda ned. Vispa upp äggvitan lätt med vattnet i en annan djup tallrik. Skölj och torka fisken, dela ev i mindre portionsbitar. Doppa fisken först i äggvitan och sedan i ströbrödsblandningen. Lägg den att torka på ett papper och placera sedan fisken på plåten.

Tillaga mitt i ugnen ca 6 minuter tills fisken fått gyllenbrun färg. Vänd med stekspade så att fisken inte går sönder. Stektiden beror på fiskens tjocklek. Fisken är färdig när den är vit och fast inuti. Servera genast med en halv citron i klyftor och en timjankvist.

Bjud gärna kokt ris med gröna ärter i som tillbehör. Kokt potatis eller potatismos smakar också gott.

Ca 30 minuter att tillaga







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar