KNÄCKIG PERSIKODESSERT
Denna himmelska dessert är en kombination av saftiga, honungsmarinerade persikor, frusen yoghurt och krispig knäck.
4 portioner
½ msk smör eller margarin
½ vaniljstång
1 msk honung
1 msk konjak eller färskpressad citron
1 tsk socker
4 medelstora persikor, skivade
½ l yoghurtglass
Knäck:
2½ dl socker
½ dl vatten
1½ dl pekannötter, grovhackade
Lägg ett smörpapper på en plåt och smörj det med matfett.
Blanda socker och vatten till knäcken i en kastrull. Värm på svag värme tills sockret smälter, ca 1 minut. Höj värmen och koka upp tills sockret är gyllene, 8 - 10 minuter. Ta blandningen från värmen och rör ned de grovhackade pekannötterna. Häll upp knäcken direkt på det smorda smörpapperet. Låt knäcken svalna ordentligt, ca 30 minuter. Bryt knäcken i bitar och lägg dem åt sidan.
Dela vaniljstången på längden. Lägg ned vaniljstången tillsammans med honung, konjak eller citron och socker i en kastrull. Värm upp på svag värme tills vätskan är genomvarm, ca 1 minut. Ta upp vaniljstången, ta ur de svarta kornen och rör ned dem i vätskan. Lägg i persikoskivorna och låt dem marineras några minuter.
Lägg upp persikoskivorna i 4 portionsglas, lägg på 1 kula yoghurtglass, häll på litet av såsen och strö över knäcken.
Tips: Låt sockerblandningen koka tills den är gyllenbrun. Lyft och snurra kastrullen då och då under tiden den kokar.
Häll upp knäcken direkt när den har kokat klart. Fördela knäcken i ett tunt lager på smörpapperet. Låt knäcken svalna ordentligt innan den bryts i bitar.
Ca 30 minuter att tillaga + tid för avsvalning
Denna himmelska dessert är en kombination av saftiga, honungsmarinerade persikor, frusen yoghurt och krispig knäck.
4 portioner
½ msk smör eller margarin
½ vaniljstång
1 msk honung
1 msk konjak eller färskpressad citron
1 tsk socker
4 medelstora persikor, skivade
½ l yoghurtglass
Knäck:
2½ dl socker
½ dl vatten
1½ dl pekannötter, grovhackade
Lägg ett smörpapper på en plåt och smörj det med matfett.
Blanda socker och vatten till knäcken i en kastrull. Värm på svag värme tills sockret smälter, ca 1 minut. Höj värmen och koka upp tills sockret är gyllene, 8 - 10 minuter. Ta blandningen från värmen och rör ned de grovhackade pekannötterna. Häll upp knäcken direkt på det smorda smörpapperet. Låt knäcken svalna ordentligt, ca 30 minuter. Bryt knäcken i bitar och lägg dem åt sidan.
Dela vaniljstången på längden. Lägg ned vaniljstången tillsammans med honung, konjak eller citron och socker i en kastrull. Värm upp på svag värme tills vätskan är genomvarm, ca 1 minut. Ta upp vaniljstången, ta ur de svarta kornen och rör ned dem i vätskan. Lägg i persikoskivorna och låt dem marineras några minuter.
Lägg upp persikoskivorna i 4 portionsglas, lägg på 1 kula yoghurtglass, häll på litet av såsen och strö över knäcken.
Tips: Låt sockerblandningen koka tills den är gyllenbrun. Lyft och snurra kastrullen då och då under tiden den kokar.
Häll upp knäcken direkt när den har kokat klart. Fördela knäcken i ett tunt lager på smörpapperet. Låt knäcken svalna ordentligt innan den bryts i bitar.
Ca 30 minuter att tillaga + tid för avsvalning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar