fredag 2 maj 2014

Engelsk blåbärsdessert

ENGELSK BLÅBÄRSDESSERT

Söta blåbär i jelly som toppas med en smakrik yoghurtsås. Detta blir en perfekt avslutning efter en kraftig middag.

4 portioner

4 dl vatten
4 dl koncentrerad äppeljuice
6 tsk gelatinpulver
125 g blåbär

Topping:
1 dl lätt, mild naturell yoghurt
rivet skal av 1 citron
1 - 2 tsk honung
mynta till garnering


Blanda vatten och äppeljuice och rör ned gelatinpulvret. Häll blandningen i en kastrull och värm under vispning tills vätskan nått 37°. Häll blandningen i en skål och ställ in skålen i kylen. Kyl 1 - 2 timmar tills blandningen börjar tjockna.

När jellyn börjar tjockna blandas blåbären i. Portionera upp jellyn i portionsglas eller skålar. Kyl tills blandningen har stelnat. Det tar 30 minuter - 1 timme innan blandningen stelnar helt.

Blanda yoghurten med citronskal och honung. Lägg en klick av toppingen ovanpå jellyn precis före serveringen. Garnera ev med mynta och litet extra blåbär.

Det går bra att placera jellyn i frysen första gången den ska tjockna. Men rör om med jämna mellanrum så att den inte stelnar alltför mycket från början.

Variera äppelsmaken genom att tillsätta mer eller mindre vatten. Du kan byta ut äppeljuicen mot annan klar, koncentrerad juice, t ex fläder.

Blanda ned bären när jellyn börjar tjockna. Om bären sjunker till botten har inte jellyn tjocknat tillräckligt. Kyl i så fall en gång till.

Ca 5 minuter att tillaga + tid för kylning



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar