BULGARISK FLÄSKGRYTA
Massor med smak ur en och samma panna. Kött, mycket grönsaker och ris smälter samman i denna mustiga gryta som har allt.
4 portioner
600 g benfritt magert bogfläsk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör eller margarin
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
salt
5 dl vatten
2 potatisar av fast sort
2 tomater
2 gröna paprikor
100 g gröna bönor
150 g långkornigt ris
2 msk finhackad persilja
Skölj, torka och tärna köttet i 3 x 3 cm stora bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Smält matfettet i en stor gryta och bryn köttbitarna i omgångar. Tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa med. Blanda ned tomatpurén och paprikapulvret, rör om och fräs ytterligare någon minut. Häll i saltet och 1½ - 2 dl av vattnet och ge alltsammans ett uppkok. Lägg på locket och låt småputtra ca 40 minuter på svag värme.
Skala, skölj och tärna potatisen. Skålla och flå tomaterna, kärna ur dem och tärna fruktköttet. Skär paprikorna i halvor, kärna ur och skär bort sidoväggarna och skölj och strimla dem. Skölj bönorna, ansa och skär dem i bitar.
Skölj riset och häll det samt potatis och grönsaker i grytan. Slå på resten av vattnet och låt småkoka ca 20 minuter tills potatisen och grönsakerna är mjuka. Servera grytan rykande het och överströdd med persilja.
Du kan få ett extra mört kött om du först skär bort allt fettet från köttet. Dela fettet i små tärningar och låt det smälta ned på svag värme i en stekgryta. Bryn sedan köttet i sitt eget fett och tillsätt inget extra matfett. Häll av överskottsfettet från bryningen och låt köttärningarna rinna av på hushållspapper. Tillsätt lök och vitlök och fortsätt sedan från tomatpurén och framåt. Att tillreda kött på det här sättet lämpar sig särskilt bra för bindvävsrika delar som lägg, bog och bröstkött som blir extra möra av den långsamma bräseringen.
Ca 1 timme 20 minuter att tillaga
Massor med smak ur en och samma panna. Kött, mycket grönsaker och ris smälter samman i denna mustiga gryta som har allt.
4 portioner
600 g benfritt magert bogfläsk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör eller margarin
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
salt
5 dl vatten
2 potatisar av fast sort
2 tomater
2 gröna paprikor
100 g gröna bönor
150 g långkornigt ris
2 msk finhackad persilja
Skölj, torka och tärna köttet i 3 x 3 cm stora bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Smält matfettet i en stor gryta och bryn köttbitarna i omgångar. Tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa med. Blanda ned tomatpurén och paprikapulvret, rör om och fräs ytterligare någon minut. Häll i saltet och 1½ - 2 dl av vattnet och ge alltsammans ett uppkok. Lägg på locket och låt småputtra ca 40 minuter på svag värme.
Skala, skölj och tärna potatisen. Skålla och flå tomaterna, kärna ur dem och tärna fruktköttet. Skär paprikorna i halvor, kärna ur och skär bort sidoväggarna och skölj och strimla dem. Skölj bönorna, ansa och skär dem i bitar.
Skölj riset och häll det samt potatis och grönsaker i grytan. Slå på resten av vattnet och låt småkoka ca 20 minuter tills potatisen och grönsakerna är mjuka. Servera grytan rykande het och överströdd med persilja.
Du kan få ett extra mört kött om du först skär bort allt fettet från köttet. Dela fettet i små tärningar och låt det smälta ned på svag värme i en stekgryta. Bryn sedan köttet i sitt eget fett och tillsätt inget extra matfett. Häll av överskottsfettet från bryningen och låt köttärningarna rinna av på hushållspapper. Tillsätt lök och vitlök och fortsätt sedan från tomatpurén och framåt. Att tillreda kött på det här sättet lämpar sig särskilt bra för bindvävsrika delar som lägg, bog och bröstkött som blir extra möra av den långsamma bräseringen.
Ca 1 timme 20 minuter att tillaga
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar