LÄCKRA MARSIPANPÄRON
Saftiga päron och söt marsipan blir tillsammans en underbar dessert som är både läcker och enkel. Använd päron som inte är riktigt fullmogna.
4 portioner
4 päron
½ citron
2½ dl torrt vitt vin
½ kanelstång
2 kryddnejlikor
3 msk flytande honung
100 g mandelmassa
3 msk päron- eller mandellikör
1½ dl crème fraîche
Skölj citronen, skär bort en bit av skalet och pressa ur saften. Skala och halvera päronen. Skär bort kärnhusen och droppa citronsaften över päronen. Koka upp vin, citronskal, kanelstång, nejlikor och 2 msk honung. Lägg i päronhalvorna och låt dem sjuda under lock på svag värme 10 minuter.
Blanda mandelmassan med resten av honungen och likören. Sätt ugnen på 250°. Ta upp päronen ur spadet med hjälp av en hålslev. Låt dem rinna av väl. Sila spadet och häll tillbaka det i kastrullen. Tillsätt crème fraìche till päronspadet, sjud upp och låt sjuda tills vätskan har reducerats med 1/3.
Lägg päronen i en ugnsfast form och strö över mandelmasseblandningen. Sätt in päronen i ugnen och gratinera 5 - 7 minuter. Lägg upp päronen på tallrikar tillsammans med såsen.
Man kan även använda päron på burk och sedan blanda spadet med litet crème fraîche.
Variation: Blanda mandelmassan med honung och calvados (likör). Blanda sedan ned t ex russin eller hackade nötter.
Ersätt päronen med syrliga äpplen. Skölj äpplena och ta bort kärnhusen. Fyll äpplena med mandelmassan och stek dem i ugnen 30 - 40 minuter.
Ca 30 minuter att tillaga
Saftiga päron och söt marsipan blir tillsammans en underbar dessert som är både läcker och enkel. Använd päron som inte är riktigt fullmogna.
4 portioner
4 päron
½ citron
2½ dl torrt vitt vin
½ kanelstång
2 kryddnejlikor
3 msk flytande honung
100 g mandelmassa
3 msk päron- eller mandellikör
1½ dl crème fraîche
Skölj citronen, skär bort en bit av skalet och pressa ur saften. Skala och halvera päronen. Skär bort kärnhusen och droppa citronsaften över päronen. Koka upp vin, citronskal, kanelstång, nejlikor och 2 msk honung. Lägg i päronhalvorna och låt dem sjuda under lock på svag värme 10 minuter.
Blanda mandelmassan med resten av honungen och likören. Sätt ugnen på 250°. Ta upp päronen ur spadet med hjälp av en hålslev. Låt dem rinna av väl. Sila spadet och häll tillbaka det i kastrullen. Tillsätt crème fraìche till päronspadet, sjud upp och låt sjuda tills vätskan har reducerats med 1/3.
Lägg päronen i en ugnsfast form och strö över mandelmasseblandningen. Sätt in päronen i ugnen och gratinera 5 - 7 minuter. Lägg upp päronen på tallrikar tillsammans med såsen.
Man kan även använda päron på burk och sedan blanda spadet med litet crème fraîche.
Variation: Blanda mandelmassan med honung och calvados (likör). Blanda sedan ned t ex russin eller hackade nötter.
Ersätt päronen med syrliga äpplen. Skölj äpplena och ta bort kärnhusen. Fyll äpplena med mandelmassan och stek dem i ugnen 30 - 40 minuter.
Ca 30 minuter att tillaga
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar