SÖNDAGSSTEK
Ugnsbakar man den här steken på låg värme blir köttet utsökt saftigt när det är klart. Skulle det bli något över av steken går köttet bra att använda som pålägg.
4 portioner
1 msk olja
1 kg benfritt nötkött,
t ex fransyska
1 stor vitlöksklyfta
1 stor gul lök
2 dl rödvin eller buljong
1 tsk snabbkaffe
salt
2 tsk dijonsenap
2 msk smör eller margarin
Tips:
Steken kan serveras med hasselbackspotatis
och en fräsch grönsallad.
Använd gärna en köttermometer för att av-
göra när köttet är färdigstekt. När den visar
75° är köttet genomstekt, vid 70 - 72° är det
fortfarande litet rosa inuti.
Värm oljan i en ugnsfast stekgryta och bryn steken i oljan. Skala och pressa i vitlöksklyftan. Skala och skär löken i skivor och tillsätt dem till grytan. Häll på vin eller buljong och smaka av med salt. Strö i snabbkaffe. Lägg ett lock på grytan och sätt in den på galler i nedre delen av ugnen i 165° ca 1½ timme.
Ta upp kött och lök ur grytan och koka in skyn tills bara 1/3 av vätskan återstår. Smaka av skyn med salt och senap. Skär kallt matfett i små tärningar och vispa ned det bit för bit.
Skär upp köttet och servera det med såsen som tillbehör.
Tid för tillagning: 2 timmar
varav 1½ timme i ugnen.
Ugnsbakar man den här steken på låg värme blir köttet utsökt saftigt när det är klart. Skulle det bli något över av steken går köttet bra att använda som pålägg.
4 portioner
1 msk olja
1 kg benfritt nötkött,
t ex fransyska
1 stor vitlöksklyfta
1 stor gul lök
2 dl rödvin eller buljong
1 tsk snabbkaffe
salt
2 tsk dijonsenap
2 msk smör eller margarin
Tips:
Steken kan serveras med hasselbackspotatis
och en fräsch grönsallad.
Använd gärna en köttermometer för att av-
göra när köttet är färdigstekt. När den visar
75° är köttet genomstekt, vid 70 - 72° är det
fortfarande litet rosa inuti.
Värm oljan i en ugnsfast stekgryta och bryn steken i oljan. Skala och pressa i vitlöksklyftan. Skala och skär löken i skivor och tillsätt dem till grytan. Häll på vin eller buljong och smaka av med salt. Strö i snabbkaffe. Lägg ett lock på grytan och sätt in den på galler i nedre delen av ugnen i 165° ca 1½ timme.
Ta upp kött och lök ur grytan och koka in skyn tills bara 1/3 av vätskan återstår. Smaka av skyn med salt och senap. Skär kallt matfett i små tärningar och vispa ned det bit för bit.
Skär upp köttet och servera det med såsen som tillbehör.
Tid för tillagning: 2 timmar
varav 1½ timme i ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar