KÅLLÅDA
En rejäl vardagsrätt med vitkål, köttfärs och korngryn. Korngrynen behöver inte koka så länge om man blötlägger dem i vatten några timmar. Om man lagar den här lådan på sensommaren, när kålen är riktigt mjäll och fin, behöver inte kålen förvällas.
4 portioner
1½ dl korngryn eller risgryn
5 - 6 dl vatten
1 buljongtärning (jag brukar använda hönsbuljong)
1 vitkålshuvud, ca 800 g
300 g fläskfärs
2 gula lökar
1 tsk mejram
1 msk sirap
1 ägg
ev ½ tsk salt
smör eller margarin till formen
Gott att äta till:
Rårörda lingon.
Skölj korngrynen och blötlägg dem i vattnet några timmar. Koka dem i blötläggningsvattnet ca 15 minuter. Tillsätt buljongtärningen. Om man använder risgryn kan de kokas direkt i buljong utan blötläggning.
Skölj och strimla vitkålen och tillsätt den. Flocka ned färsen och låt alltsammans sjuda ytterligare ca 10 minuter på svag värme. Skala och hacka löken. Ta kastrullen från värmen och tillsätt löken. Krydda med mejram och sirap. Rör ned ägget och smaksätt ev med litet salt.
Häll alltsammans i en smord, ugnssäker form och klicka över litet matfett. Grädda kållådan i ugn vid 200° ca 1 timme eller tills den fått fin färg.
Tid för tillagning: Ca 1½ timme varav ca
1 timme i ugnen + tid för blötläggning av
korngrynen.
En rejäl vardagsrätt med vitkål, köttfärs och korngryn. Korngrynen behöver inte koka så länge om man blötlägger dem i vatten några timmar. Om man lagar den här lådan på sensommaren, när kålen är riktigt mjäll och fin, behöver inte kålen förvällas.
4 portioner
1½ dl korngryn eller risgryn
5 - 6 dl vatten
1 buljongtärning (jag brukar använda hönsbuljong)
1 vitkålshuvud, ca 800 g
300 g fläskfärs
2 gula lökar
1 tsk mejram
1 msk sirap
1 ägg
ev ½ tsk salt
smör eller margarin till formen
Gott att äta till:
Rårörda lingon.
Skölj korngrynen och blötlägg dem i vattnet några timmar. Koka dem i blötläggningsvattnet ca 15 minuter. Tillsätt buljongtärningen. Om man använder risgryn kan de kokas direkt i buljong utan blötläggning.
Skölj och strimla vitkålen och tillsätt den. Flocka ned färsen och låt alltsammans sjuda ytterligare ca 10 minuter på svag värme. Skala och hacka löken. Ta kastrullen från värmen och tillsätt löken. Krydda med mejram och sirap. Rör ned ägget och smaksätt ev med litet salt.
Häll alltsammans i en smord, ugnssäker form och klicka över litet matfett. Grädda kållådan i ugn vid 200° ca 1 timme eller tills den fått fin färg.
Tid för tillagning: Ca 1½ timme varav ca
1 timme i ugnen + tid för blötläggning av
korngrynen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar