onsdag 7 maj 2014

Smålandsdoppa

SMÅLANDSDOPPA

Smålandsdoppa är det gamla namnet på fläsksås - den kallades så därför att man doppade små potatisar i den varma, mustiga såsen. Potatisen kokades då alltid med skal, skalades vid bordet och doppades i ett gemensamt såsfat. Numera tar man givetvis så mycket man vill ha och lägger på sin tallrik, eller så får var och en sin egen lilla såsskål.

4 portioner

Ca 200 g lättrimmat sidfläsk
2 gula eller röda lökar
3 msk vetemjöl
4 - 5 dl mjölk
1 tsk salt
½ - 1 krm vitpeppar

Gott att äta till:
Kokt skalpotatis och knäckebröd.


Skär eller klipp fläsket i tärningar. Skala och hacka löken. Fräs fläsk och lök tillsammans i en gryta några minuter. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt mjölken och låt såsen koka 3 - 5 minuter. Rör då och då. Smaksätt med salt och peppar.

Tid för tillagning: Ca 20 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar