söndag 4 maj 2014

Rysk köttgryta

RYSK KÖTTGRYTA

Den här grytan har ryskt ursprung. Välj helst färska, saftiga och matiga svampar, t ex soppar eller fårtickor, till rätten. Naturligtvis blir grytan också god om man använder konserverad eller torkad svamp av någon sort.

4 portioner

500 g benfritt magert fläskkött,
t ex bog
1 gul lök
1 morot
½ rotselleri, ca 75 g
½ l rensad svamp i bitar
50 g smör eller margarin
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
3 - 4 dl köttbuljong
2 dl gräddfil
ev salt och svartpeppar
2 msk finklippt dill och persilja

Gott att äta till:
Kokt potatis. Saltgurka
eller inlagda rödbetor.


Skär köttet i jämna tärningar. Skala och hacka löken. Ansa och skiva morot och rotselleri. Bryn kött, rotfrukter och svamp i matfett i en stekgryta. Pressa vitlöken och tillsätt den, tomatpurén och ca hälften av buljongen.

Låt grytan sjuda på svag värme under lock ca 40 minuter eller tills köttet är mört. Rör om då och då och späd med mer buljong om så behövs. Rör ned gräddfilen. Smaka av och krydda ev med salt och peppar.

Strö över kryddgrönt och servera rätten direkt ur grytan.

Tid för tillagning: Ca 1 timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar