RISGRATÄNG MED GRÖNSAKER
På en risbädd läggs lök, blomkål, morötter och selleri som därefter gratineras i ugnen. Pröva gärna med att tillsätta någon av dina favoritgrönsaker.
4 - 5 portioner
2½ dl långkornigt ris
höns- eller köttbuljong
½ gul lök
1 morot
1 stjälk bladselleri
1 litet blomkålshuvud
2 msk smör eller margarin
2 msk matolja
1 pressad vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
2 dl riven ost
Garnering:
persilja
Serveringstips:
Ett gott bröd och en blandad grönsallad
är gott till gratängen. Skivad rökt skinka
eller grillade kycklingbitar passar också
bra.
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen men byt ut vattnet mot buljong. Skala lök och morot. Hacka löken och sellerin och riv moroten. Skär blomkålen i små buketter. Värm matfett och olja i en stekpanna och fräs lök, selleri och morot några minuter. Blanda ned blomkålen, lägg på ett lock och låt alltsammans fräsa på svag värme ca 15 minuter. Rör om då och då.
Krydda grönsakerna med vitlök, salt och peppar. Lägg det kokta riset i en ugnssäker form, lägg på grönsakerna och strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen i 175° ca 20 minuter och servera sedan risgratängen.
Tid för tillagning:
Förberedelse 15 - 20 minuter
Tid på spisen 20 minuter
Tid i ugnen 20 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar