måndag 12 maj 2014

Rias äppeldessert

RIAS ÄPPELDESSERT

Den här äppeldesserten är en variant på gammaldags äppelkaka. Servera den ljummen med kall vispad grädde eller vaniljglass till.

4 portioner

100 g smör eller margarin
2½ dl vetemjöl
ca 2 1/4 dl farin
1 dl havregryn
½ tsk kanel
2 msk maizena
2 dl vatten
½ tsk socker
3 äpplen

Garnering:
vispad grädde eller vaniljglass
kanel
äppelskivor


Smält matfettet och låt det svalna. Blanda mjölet med 1½ dl farin, havregryn och det smälta matfettet. Strö ut hälften av blandningen i en smord, ugnssäker form.

Tvätta, torka, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda 3/4 dl farin, kanel, maizena och vatten i en kastrull och koka tills såsen tjocknat. Tillsätt vaniljsocker och äpplen skurna i klyftor. Rör om så att äpplena täcks av massan. Lägg äpplena i formen och täck med resten av degblandningen.

Ställ in desserten i ugnen och grädda vid 175° tills den har fin färg, ca 40 minuter. Servera med vispad grädde eller vaniljglass. Strö över kanel och garnera med tunna äppelskivor.

Tid för tillagning: 1 timme
varav 45 minuter i ugnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar