måndag 5 maj 2014

Purjolökssmörgås

PURJOLÖKSSMÖRGÅS

Purjolök är en grönsak som används i många sammanhang. Det gröna på purjon innehåller mer mineralämnen (främst järn och kalcium) än löken i övrigt. Purjolök ger också värdefulla C-vitaminer.

4 smörgåsar

4 små purjolökar
ca 100 g smör eller margarin
2 dl vispgrädde
1 - 2 krm salt
4 skivor vitt formbröd
gulorna av 4 hårdkokta ägg

Tips:
I stället för att pressa över 4 äggulor
kan man strö över 2 hackade, hård-
kokta ägg.


Skölj purjolökarna och skär dem i fina strimlor. Smält ca 50 g av matfettet i en gryta och låt purjon steka på svag värme ca 5 minuter, dock utan att bli brynt. Häll grädden över och låt allt koka sakta på svag värme tills purjon är mjuk. Smaksätt med salt.

Stek brödskivorna i resten av matfettet i en stekpanna. Lägg upp dem på serveringsfat eller på små portionstallrikar. Lägg purjolöksblandningen på brödskivorna. Pressa äggulorna över smörgåsarna och servera dem genast.

Tid för tillagning: Ca 30 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar