lördag 10 maj 2014

Potatiskaka med tomater

POTATISKAKA MED TOMATER

Potatis är så god, nyttig och billig att man gärna bör äta mer av den. Vanligtvis serverar vi den som tillbehör till rätter av kött eller fisk, men det går utmärkt att servera potatis som självständig rätt.

4 portioner

10 medelstora potatisar
3 gula lökar
1 msk smör eller margarin
1 tsk paprikapulver
1 buljongtärning
3 dl hett vatten
4 tomater
persilja

Sås:
2 dl gräddfil
½ tsk salt
2 msk klippt dill
2 msk klippt persilja
2 tsk pressad citron
2 krm paprikapulver

Gott att äta till:
Strimlad salladskål.


Skölj och skala potatisen. Skär den i skivor. Skala och skiva löken. Fräs löken halvmjuk i matfett i en stekpanna över svag värme. Lägg över löken i en ugnssäker form. Lägg potatisskivorna ovanpå och strö över paprikapulver.

Lös upp buljongtärningen i hett vatten. Häll buljongen över potatis och lök i formen. Skölj och skiva tomaterna. Lägg dem över potatisen. Grädda i ugn vid 200° ca 45 minuter eller tills potatisen är mjuk och ytan fått fin färg. Pröva med en sticka - är potatisen färsk går det betydligt fortare.

Blanda samman gräddfil, salt, kryddgrönt, citronsaft och paprikapulver. Strö litet klippt persilja över potatiskakan och servera den med såsen.

Tid för tillagning: Ca 1 timme,
varav ca 45 minuter i ugnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar