PORTVINSMARINERAD FLÄSKFILÉ
Fläskfilé är mört och fint kött med mild smak. Mycket användbart som festmat. Om man t ex marinerar köttet i portvin får det en speciellt fin smak och konsistens.
4 portioner
2 fläskfiléer, ca 500 g
1 - 1½ dl portvin
6 hela enbär
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
Gott att äta till:
Kokt eller råstekt potatis och gärna
någon ättiksinläggning eller kokta
grönsaker.
Putsa köttet och lägg det i en skål. Häll över portvin. Krossa enbären och strö dem över. Låt det hela stå och dra minst 5 timmar.
Ta upp köttet och sila vinet. Bryn köttet runt om i litet matfett i en stekpanna. Droppa över litet portvin och låt köttet eftersteka under lock på svag värme ca 20 minuter. Vänd det efter halva stektiden. Späd med mer portvin. Krydda med salt. Ta upp köttet och håll det varmt.
Koka ihop stekskyn. Red av den med vetemjölet utrört i litet kallt vatten och låt koka 3 - 5 minuter. Häll sedan i grädden och låt såsen koka tills den tjocknar. Tillsätt portvinet. Smaksätt med mer kryddor om så behövs.
Skär upp köttet i jämna skivor och häll över såsen eller servera den till.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter
+ marineringstid.
Fläskfilé är mört och fint kött med mild smak. Mycket användbart som festmat. Om man t ex marinerar köttet i portvin får det en speciellt fin smak och konsistens.
4 portioner
2 fläskfiléer, ca 500 g
1 - 1½ dl portvin
6 hela enbär
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
Gott att äta till:
Kokt eller råstekt potatis och gärna
någon ättiksinläggning eller kokta
grönsaker.
Putsa köttet och lägg det i en skål. Häll över portvin. Krossa enbären och strö dem över. Låt det hela stå och dra minst 5 timmar.
Ta upp köttet och sila vinet. Bryn köttet runt om i litet matfett i en stekpanna. Droppa över litet portvin och låt köttet eftersteka under lock på svag värme ca 20 minuter. Vänd det efter halva stektiden. Späd med mer portvin. Krydda med salt. Ta upp köttet och håll det varmt.
Koka ihop stekskyn. Red av den med vetemjölet utrört i litet kallt vatten och låt koka 3 - 5 minuter. Häll sedan i grädden och låt såsen koka tills den tjocknar. Tillsätt portvinet. Smaksätt med mer kryddor om så behövs.
Skär upp köttet i jämna skivor och häll över såsen eller servera den till.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter
+ marineringstid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar