KALVRAGU
Många berömda kockar har sagt att den bästa kryddan är vispgrädde. Låt oss lära av deras kunskap. Den här rätten ger ett litet prov på hur gott det kan bli med grädde i maten.
4 portioner
500 - 600 g benfritt kalvkött
1 gul lök
1½ msk smör eller margarin
3 - 4 stjälkar persilja
5 hela vitpepparkorn
1 kvist färsk timjan
eller 1 krm torkad
1 dl vitt vin
4 dl hönsbuljong
2 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
salt
1 msk pressad citronsaft
200 - 250 g små färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
Skär köttet i tärningar. Skala och skär löken i klyftor. Smält matfettet i en stekgryta och tillsätt kött, lök, persilja, peppar och timjan. Låt det småsteka under lock på ganska svag värme 20 - 30 minuter. Rör av och till så att det inte bränner fast i botten på grytan. Häll i vin och buljong och låt köttet småputtra tills det är mört.
Ta upp köttet och sila skyn. Häll tillbaka ca 3½ dl sky i grytan och låt den koka upp. Rör ut mjölet i litet av grädden. Rör ned blandningen i skyn och tillsätt resten av grädden. Låt blandningen koka upp under omrörning och sedan sjuda 3 - 4 minuter.
Lägg köttet i såsen och smaksätt den med salt och pressad citronsaft. Skölj, ansa och skiva champinjonerna. Smält 2 msk matfett i en stekpanna, fräs champinjonerna i matfettet och blanda ned dem i såsen strax före servering.
Tid för tillagning: Ca 1½ timme.
Många berömda kockar har sagt att den bästa kryddan är vispgrädde. Låt oss lära av deras kunskap. Den här rätten ger ett litet prov på hur gott det kan bli med grädde i maten.
4 portioner
500 - 600 g benfritt kalvkött
1 gul lök
1½ msk smör eller margarin
3 - 4 stjälkar persilja
5 hela vitpepparkorn
1 kvist färsk timjan
eller 1 krm torkad
1 dl vitt vin
4 dl hönsbuljong
2 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
salt
1 msk pressad citronsaft
200 - 250 g små färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
Skär köttet i tärningar. Skala och skär löken i klyftor. Smält matfettet i en stekgryta och tillsätt kött, lök, persilja, peppar och timjan. Låt det småsteka under lock på ganska svag värme 20 - 30 minuter. Rör av och till så att det inte bränner fast i botten på grytan. Häll i vin och buljong och låt köttet småputtra tills det är mört.
Ta upp köttet och sila skyn. Häll tillbaka ca 3½ dl sky i grytan och låt den koka upp. Rör ut mjölet i litet av grädden. Rör ned blandningen i skyn och tillsätt resten av grädden. Låt blandningen koka upp under omrörning och sedan sjuda 3 - 4 minuter.
Lägg köttet i såsen och smaksätt den med salt och pressad citronsaft. Skölj, ansa och skiva champinjonerna. Smält 2 msk matfett i en stekpanna, fräs champinjonerna i matfettet och blanda ned dem i såsen strax före servering.
Tid för tillagning: Ca 1½ timme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar