fredag 2 maj 2014

Pajdegsrisoller

PAJDEGSRISOLLER

Små pajdegsrisoller är uppskattad plockmat. De kan fyllas med olika fyllningar alltefter önskan - svampstuvning, ansjovisröra eller räkstuvning är några förslag. Servera till te eller öl eller som drinktilltugg.

Ca 20 st

Pajdeg:
Knappt 3½ dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
1 tsk salt
½ - 3/4 dl vatten

Fyllning:
50 g rökt skinka
100 g färska champinjoner
1 msk smör eller margarin
½ msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar
uppvispat ägg till pensling

Tips:
Gör gärna en stor sats och frys in en del
risoller ogräddade. Ta sedan ut dem och
grädda dem när de ska serveras.


Arbeta raskt ihop ingredienserna till pajdegen. Låt den vila svalt minst 30 minuter.

Hacka skinkan. Skölj, ansa och skiva champinjonerna. Fräs matfett och mjöl i en kastrull. Späd med grädden och låt stuvningen sjuda på svag värme 3 - 5 minuter. Tillsätt skinkan och champinjonerna. Krydda med salt och peppar. Låt stuvningen kallna.

Kavla ut degen tunt. Ta ut rundlar med t ex ett glas. Lägg en klick stuvning på varje rundel och vik ihop dem och tryck till kanterna. Pensla risollerna med uppvispat ägg och grädda dem i ugn vid 250 - 275° 7 - 8 minuter eller tills de fått vacker, guldbrun färg.

Tid för tillagning: Ca 40 minuter, varav
7 - 8 minuter i ugnen + tid för degen att
vila svalt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar