LAMM MED LÖK
Fina lammbitar, väl brynta och blandade med morötter och små gyllengula lökar, blir en härlig gryta till middagsmålet. Salvia och vitlök passar fint till lammkött.
4 portioner
Ca 600 g renskuret lammkött
av bringa eller bog (ca 1 kg med ben)
3 msk smör eller margarin
salt, svartpeppar
salvia, vitlök
2½ dl buljong eller rödvin
12 - 16 riktigt små gula lökar
1 burk hela delikatessmorötter, ca 400 g
klippt persilja
Gott att äta till:
Kokt ris eller luftigt potatismos
och en tomatsallad.
Skär lammköttet i stora tärningar och bryn dem ganska kraftigt i hälften av matfettet. Lägg över köttet i en gryta. Krydda det med salt, peppar, salvia och vitlök (antingen en krossad klyfta eller vitlökspulver). Slå på buljong eller vin och låt köttet småputtra på svag värme och under lock ca 1 timme.
Fräs under tiden upp löken i resten av fettet. Ha jämn värme på pannan så att löken blir jämnt färgad runt om. Lägg ett lock på och låt pannan stå kvar på mycket svag värme tills löken känns mjuk. Värm morötterna.
Varva kött, lök och morötter i en varm serveringsgryta. Smaka av skyn och slå den över. Strö på litet persilja allra sist.
Tid för tillagning: Ca 1 1/4 timme.
Fina lammbitar, väl brynta och blandade med morötter och små gyllengula lökar, blir en härlig gryta till middagsmålet. Salvia och vitlök passar fint till lammkött.
4 portioner
Ca 600 g renskuret lammkött
av bringa eller bog (ca 1 kg med ben)
3 msk smör eller margarin
salt, svartpeppar
salvia, vitlök
2½ dl buljong eller rödvin
12 - 16 riktigt små gula lökar
1 burk hela delikatessmorötter, ca 400 g
klippt persilja
Gott att äta till:
Kokt ris eller luftigt potatismos
och en tomatsallad.
Skär lammköttet i stora tärningar och bryn dem ganska kraftigt i hälften av matfettet. Lägg över köttet i en gryta. Krydda det med salt, peppar, salvia och vitlök (antingen en krossad klyfta eller vitlökspulver). Slå på buljong eller vin och låt köttet småputtra på svag värme och under lock ca 1 timme.
Fräs under tiden upp löken i resten av fettet. Ha jämn värme på pannan så att löken blir jämnt färgad runt om. Lägg ett lock på och låt pannan stå kvar på mycket svag värme tills löken känns mjuk. Värm morötterna.
Varva kött, lök och morötter i en varm serveringsgryta. Smaka av skyn och slå den över. Strö på litet persilja allra sist.
Tid för tillagning: Ca 1 1/4 timme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar