söndag 4 maj 2014

Oxsvanssoppa

OXSVANSSOPPA

När hösten kommer och kvällarna börjar bli mörka och kulna brukar man längta efter en rykande varm soppa. Oxsvanssoppa kanske - ett mustigt och gott alternativ. Den tar visserligen rätt lång tid att laga till, men å andra sidan behöver den inte mycket passning under koktiden.

4 portioner

1 oxsvans, ca 1 kg
2 msk vetemjöl
1 msk smör eller margarin
2 l vatten
2 tsk salt
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
3 morötter
1 rotselleri
1 purjolök
1 msk äkta soya
2 - 3 msk klippt persilja

Gott att äta till:
Bröd, t ex pain riche.

Tips:
Tillsätt gärna litet sherry strax
innan soppan serveras.


Dela oxsvansen i bitar vid lederna. Vänd bitarna i mjölet. Bryn köttet i litet matfett i en gryta. Tillsätt vatten, salt och kryddor. Koka under lock på svag värme ca 1½ timme.

Ansa grönsakerna och skär dem i bitar. Lägg dem i grytan och låt alltsammans koka ytterligare 1 timma eller tills köttet är mört. Ta upp köttet och skär loss det från benen. Lägg tillbaka köttbitarna i soppan. Smaksätt med soya och ev litet mer salt. Strö över klippt persilja och servera soppan.

Tid för tillagning:
Ca 3 timmar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar