söndag 4 maj 2014

Dagens recept: Regnbåge med grön sås

DAGENS RECEPT 14-05-04

REGNBÅGE MED GRÖN SÅS

Regnbågen har som andra laxfiskar ett lätt rosafärgat kött som gör att den ser läcker ut när den serveras som här med fräscha tillbehör. Fisken kan serveras varm eller kall och är vårlig och festlig bjudmat.

4 portioner

Ca 1 kg regnbåge
ca 1 l vatten
1 fiskbuljongtärning

Grön sås:
1½ dl majonnäs
1½ dl gräddfil
1 dl tinad, djupfryst hackad spenat
1 dl finklippt persilja
½ msk torkad dragon och körvel
2 tsk finklippt kryddkrasse
2 tsk klippt gräslök


Rensa och fjälla regnbågen. Ta bort gälarna. Lägg fisken i en liten långpanna och häll på vatten. Smula ned buljongtärningen. Täck med folie och sjud fisken i ugn, 200°, ca 40 minuter. Känn på ryggfenan om fisken är klar. När fenan lossnar är fisken färdigkokt.

Blanda samman ingredienserna till såsen medan fisken sjuder.

Lägg upp fisken på ett serveringsfat och dra av skinnet. Garnera med sparris, tomat, gurka, dill och citronklyftor. Servera med kokt, färsk potatis och grön sås.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att sjuda i ugn


Annorlunda:
Fyll regnbågen med en blandning av hackade eller krossade tomater, hackad dill och persilja, pressad citron samt litet smör eller margarin. Fäst ihop fisken med hjälp av tandpetare och bomullssnöre. Låt fisken sedan sjuda enligt receptet.

Festligare:
Rör 4 dl crème fraîche och blanda ned 4 msk löjrom. Servera såsen till varm eller kall kokt regnbåge.

Väljer man att servera regnbågen kall passar även en varm hollandaisesås alldeles utmärkt.

Kom ihåg:
Regnbåge eller regnbågslax, som den också kallas, är vanlig i fiskodlingar och en omtyckt matfisk. Regnbågslax är, som namnet antyder, en släkting till den vanliga laxen. Regnbåge är dock betydligt billigare än lax.

Ett speciellt sätt att anrätta regnbåge är att blåkoka den. Men för att kunna göra det måste slemmet på fiskens utsida vara kvar.

Till 4 portioner behövs 2 rensade halvkilos regnbågslaxar som läggs i en låg kastrull. Värm 1 dl vinättika och häll över fisken. Häll därefter på grönsaks- eller fiskbuljong så att fisken täcks. Lägg ett smort smörpapper över kastrullen och sjud fisken ca 15 minuter. Ta upp regnbågen och lägg den på ett varmt serveringsfat. Garnera med persilja och citronklyftor. Servera med kokt potatis och hollandaisesås.

Tips och idéer:
Vissa fiskar, regnbåge och gädda t ex, är hala och slemmiga och kan vara svåra att hålla i när de ska fjällas. Använd gummihandskar och gnid in fisken med ättika och salt, så löses slemmet upp och fisken blir lättare att hantera. Skölj väl efteråt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar