måndag 5 maj 2014

Nötstek med rödvinssås

NÖTSTEK MED RÖDVINSSÅS

Stek nötsteken i god tid före servering, den ska vila 15 - 20 minuter innan den skärs upp.

4 - 6 portioner

Ca 750 g benfritt nötkött av
t ex fransyska
ca ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
ca 2 msk vetemjöl
2 msk olja
1 lök
1 stjälk selleri
1 vitlöksklyfta
½ tsk timjan
ca ½ msk dijonsenap
ca 2½ dl buljong
4 morötter
2½ dl rödvin
ca 1½ msk maizena

Garnering:
hackad persilja


Gnid in steken med en blandning av salt och peppar och vänd den lätt i vetemjöl. Bryn den i olja i en stekgryta. Skala och hacka löken. Skölj, ansa och skär sellerin fint. Tillsätt lök och selleri och låt det fräsa några minuter. Häll på buljong och krydda med timjan, pressad vitlök och senap. Efterstek under lock på svag värme ca 45 minuter.

Skala och skär morötterna i stavar. Lägg dem i grytan och häll över vinet. Stek ytterligare 30 - 40 minuter tills köttet är mört. Ta upp köttet och morötterna och sila skyn. Vispa ut maizena med litet kallt vatten och rör ned det i skyn. Låt det koka upp under omrörning och smaka av såsen med salt och peppar.

Servera såsen till köttet tillsammans med morötterna. Strö över hackad persilja.

Tid för tillagning: Ca 2 timmar.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar