tisdag 20 maj 2014

Mustig ragu på oxsvans

MUSTIG RAGU PÅ OXSVANS

En fantastiskt god gryträtt som du kan göra en stor sats av på en gång. Ragun är perfekt att frysa in.

4 portioner

1½ kg oxsvanskött i bitar
1 stor gul lök
1 purjolök
1 stor morot
100 g rotselleri
4 vitlöksklyftor
1½ msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 msk tomatpuré
2½ dl rött vin
3 1/4 dl köttbuljong eller fond
2 lagerblad
några timjankvistar
3 kryddnejlikor


Skala löken och skär den i grova bitar. Ansa och skölj purjolöken noga och skär den i fina ringar. Skala, skölj och tärna morot och rotselleri och skala vitlöken. Skölj och torka av köttet. Smält matfettet i en stekgryta och bryn köttbitarna runt om. Krydda med salt och peppar och värm ugnen till 200°.

Tillsätt grönsaker och vitlök och låt det fräsa en stund. Rör ned tomatpuré och tillsätt lagerblad, 1 timjankvist och nejlikorna. Lägg ett lock på grytan och ställ in grytan i ugnen. Sänk värmen till 175° och låt grytan koka färdigt under ca 2 timmar.

Ta upp köttbitarna från grytan och lossa köttet från benen. Sila såsen. Låt kött och sås koka samman och bli varmt och garnera med färsk timjan.

Servera kokt ris, en fräsch sallad och ett brytbröd till ragun.


Tid för tillagning: Ca 2½ timme.


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar